Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος είχαν ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με δημόσιο χρήμα, φεσώνοντάς και τα εγγόνια μας, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στους κολλητούς τους.
Τώρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να φεσωθεί με 25 δις για να συγκαλύψει τα εγκλήματα των τραπεζιτών, έρχονται οι ελεγκτές του SSM. Ελπίζουμε μόνο να μην εμπιστευθούν τους ντόπιους Στουρνάρες και να απαιτήσουν όλα τα στοιχεία.
Η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Danièle Nouy.
Από κόσκινο θα περάσει την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) των τραπεζών της ευρωζώνης όλα τα δάνεια της Εθνικής και της Alpha Bank.
Με εντολή του SSM, οι ελεγκτές θα ξεψαχνίσουν για τους επόμενους τρεις μήνες ενήμερα, ρυθμισμένα, προβληματικά και «κόκκινα» δάνεια των δύο τραπεζών, ενώ θα ακολουθήσουν τα δάνεια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Η έλευση κλιμακίου του SSM στην ελληνική πρωτεύουσα μόνο τυχαία δεν θεωρείται.
Τα στελέχη του εποπτικού οργανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αρχίσουν άμεσο και εξονυχιστικό έλεγχο μακράς διαρκείας ειδικά στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.
Ο έλεγχος δεν θα εστιάσει μόνο στο κατά πόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά θα επικεντρωθεί παράλληλα στην ποιότητα των ρυθμίσεων από πλευράς τραπεζών.
Πρόκειται για το στοιχείο που θα καταδείξει την αποτελεσματικότητα του χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με βασικό ζητούμενο την αύξηση των ανακτήσεων οφειλών, αλλά και το στοιχείο που θα καθορίσει αν και πότε οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Οι τράπεζες φιλοδοξούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 110 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.
Τα μηνύματα, πάντως, από το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, καθώς εκτιμάται ότι από την αρχή του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ.
Τα δεδομένα αυτά απειλούν με ανατροπή τις σχεδιαζόμενες για το 2017 κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, οι τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και να τις πραγματοποιήσουν ακόμα και στο τέλος του έτους, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν πιο επιθετική τακτική στα επιχειρηματικά δάνεια.
{jcomments on}