Στο θέατρο Αλέξανδρος Δουμάς στο Σεν Ζερμέν κοντά στο Παρίσι, οι κορυφαίοι εφευρέτες για το 2018 βραβεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Τα ετήσια βραβεία του EPO, απονεμήθηκαν και φέτος σε καινοτόμους εφευρέτες από την Ευρώπη τις ΗΠΑ και τον Καναδά που ξεχώρισαν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.
Μοναδικές, και πολλά υποσχόμενες, τεχνολογίες για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, ξεχώρισαν στα φετινά βραβεία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων, τέσσερις γυναίκες κέρδισαν σε έξι κατηγορίες:
-η Ούρσουλα Κέλερ το Βραβείο για Επίτευγμα Ζωής,
-η Εστερ Σανς Τακεούτσι το Βραβείο για Μη Ευρωπαϊκές Χώρες,
-η Τζέιν νι Νταλτσαοίντιγκ το Βραβείο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και
-η Ανιές Πουλμπό, το Βραβείο Βιομηχανίας η οποία ανέπτυξε ένα ενεργειακά αποδοτικό πέλμα για την ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η κατανάλωση καυσίμου, ενώ συνεχίζουμε να διατηρούμε την ασφάλεια.
Αυτό επιτρέπει την εξοικονόμηση ενός λίτρου ανά 100 χλμ. Και για έναν οδηγό που κάνει 100.000χλμ ετησίως σημαίνει εξοικονόμηση 1000 λίτρων καυσίμων ετησίως και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3 τόνους ετησίως».
Ο μηχανικός ολλανδικών συστημάτων Ερικ Λόπστρα και ο Ρώσο-ολλανδός φυσικός Βαντίμ Μπανίν κέρδισαν το Βραβείο Δημοφιλίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας (EUVL).
Ο Γερμανός βιοφυσικός Γενς Φραμ ένας από τους πρωτοπόρους της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Έρευνα», για την εισαγωγή της τεχνολογίας μαγνητικής τομογραφίας στην εποχή του βίντεο (η ταχύτητα σάρωσης της μαγνητικής απεικόνισης είναι 100 φορές ταχύτερη).
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά νέων εφαρμογών της μαγνητικής τομογραφίας (Magnetic Resonance Imagining) στο μέλλον, λέει ο Φραμ. Για παράδειγμα, όλες οι λειτουργίες του σώματος σε κίνηση ή η φυσική διαδικασία που δεν μπορούν να μελετηθούν.
Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών, Μπενουά Μπατιστέλι τελειώνει τον Ιούνιο. Ο ίδιος έχει υλοποιήσει τον στόχο του, ένα νέο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.
«Τρία είναι τα πλεονεκτήματα: η απλοποίηση των διαδικασιών. Εναν συνομιλητή, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, μειωμένο κόστος: 70% λιγότερο για την ίδια γεωγραφική προστασία, μεγαλύτερη νομική αποτελεσματικότητα χάρη σε ένα σύστημα που ισχύει σε όλη την Ευρώπη».
Ο Κλαούντιο Ροσμίνο του Euronews: Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για καινοτομία είναι μεγάλος. Μόνο το 2017, τα μισά διπλώματα ευρεσιτεχνίας προήλθαν από την Κίνα.
Η αντίδραση της Ευρώπης αρχίζει από εδώ και πέρα με το ενιαίο ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
{jcomments on}