«Το τελευταίο με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα αυτήν την περίοδο να ασχοληθούμε είναι η αξιολόγηση του προσωπικού μας.
Οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα δημοτικά συμβούλια αναλαμβάνουν επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου τα καθήκοντα τους.
Ταυτόχρονα βρισκόμαστε στο αποκορύφωνα του οικονομικού έτους μας και σε δύο μήνες πρέπει να καταρτίσουμε τους νέους προϋπολογισμούς που υποχρεωτικά πρέπει να αποδειχτούν ισοσκελισμένοι.
Εξάλλου το πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας βρίσκεται κατά 2/3 πίσω από το μνημονιακό στόχο.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως εκκρεμούν και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις προσφυγές τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΠΟΕ – ΟΤΑ ενάντια στην αξιολόγηση».
Με αυτές τις φράσεις υποδέχτηκε κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και επανεκλεγείς δήμαρχος το ερώτημα γιατί δεν φαίνεται να προχωρά η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται πως οι διευθυντές προσωπικού των 325 δήμων της χώρας θα έπρεπε να είχαν εκδώσει τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως την 29η Αυγούστου.
Ωστόσο σε κανένα ουσιαστικά δήμο της χώρας δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία τουλάχιστον με βάση την εικόνα που μεταφέρουν στο Capital.gr από το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ).
Εξάλλου σε περίπου 200 Δημοτικά Συμβούλια είχε ληφθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ομόφωνα απορριπτική απόφαση ενάντια στην αξιολόγηση.
Πιθανόν μετά την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και, προηγούμενα, την έγγραφη προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους για την αξιολόγηση προϊσταμένους περί «πειθαρχικής ευθύνης» σε περίπτωση που εκτελέσουν τα καθήκοντα που προβλέπει ο νόμος (4250) να «αγριέψει» κάπως η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – δημοτικών και γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι απέχουν από την αξιολόγηση με απόφαση της ΑΔΕΔΥ…….
Παράλληλα η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση τη σύσταση μίας τριμερούς επιτροπής κυβέρνησης – Δημάρχων – εργαζομένων για να συζητήσουν τα κριτήρια και τις μεθόδους της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, αφού βέβαια υπάρξει μία παράταση στην αξιολόγηση η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 30 Ιουνίου – 29 Αυγούστου 2014.
Στέλεχος της ΚΕΔΕ ανάφερε πως η παράταση αυτή θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα τέλη του 2014, δηλαδή σε χρονική απόσταση αναπνοής από την….επόμενη αξιολόγηση – για τις επιδόσεις των εργαζομένων για το 2014 – που τοποθετείται μεταξύ του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015.
Ανοιχτό πάντως το ερώτημα παραμένει αν μία ακόμα παράταση της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων (σ.σ. η πρώτη έγινε λόγω των δημοτικών εκλογών της 18ης – 25ης Μάη) θα συμπαρέσυρε και την αξιολόγηση των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όπως έγινε κατά την πρώτη παράταση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν αναλυτικά στο Capital.gr τους πέντε λόγους για τους οποίους μπλοκάρεται αυτή τ η στιγμή η αξιολόγηση στους δήμους:
1) Οι νικητές των δημοτικών εκλογών (σ.σ. δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι) αναλαμβάνουν βάσει νόμου την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 τα καθήκοντά τους.
Αυτός σημαίνει πως την περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να «τρέχει» η αξιολόγηση (Ιούλιος- Αύγουστος), στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, κυριαρχεί το «πήγαινε – έλα» των δημάρχων, των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των προϊσταμένων και όλων εκείνων δηλαδή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στην έκβαση της αξιολόγησης.
Αυτή η «αλλαγή φρουράς» εμποδίζει «αντικειμενικά» οποιαδήποτε λήψη μιας τόσο κρίσιμης απόφασης, όπως πχ ποιοι δημοτικοί υπάλληλοι θα απαρτίσουν το 15% των λιγότερο αποδοτικών, βάσει του νόμου.
2) Οι θερινοί μήνες είναι πάντοτε οι πιο «θερμοί», από άποψη πλήθους καθηκόντων, μήνες για τους δήμους ιδίους για εκείνους της περιφέρειας.
Και αυτό γιατί οι ανάγκες τους (πχ για καθαριότητα) αυξάνονται κατακόρυφα λόγω του θερινού τουριστικού κύματος που «σκάει» στη χώρα, αλλά και της προετοιμασίας τους για την υποδοχή της νέας σχολικής σεζόν (2014 -15).
Ειδικά φέτος που αναμένονται πάνω από 20 εκατ. τουρίστες από τη μία μεριά και ακόμα περισσότεροι μαθητές για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (ήδη μαίνεται η κόντρα ΚΕΔΕ – Υπ. Εργασίας για το ύψος των κονδυλίων που διατεθούν για το τελευταίο ζήτημα) οι δήμοι είναι κυριολεκτικά στο «κόκκινο» από πλευράς φόρτου εργασίας.
3) Η πρώτη υποχρέωση εκείνων που θα αναλάβουν τη θέση των δημάρχων είναι η κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών για τους δήμους τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το ΥΠΕΣ απαγορεύονται στους δήμους να παρουσιάζουν….ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.
Συγκεκριμένα, αν ένας δήμους εμφανίσει για δύο διαδοχικά τρίμηνα αποκλίσεις ως προς τα έσοδα τα οποία έχει προβλέψει, τότε θα «μπει» κάτω από την σταδιακή εποπτεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.
4) Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι δήμαρχοι θα πρέπει να εντάξουν 2000 ακόμα δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας». Το Μνημόνιο προβλέπει την ένταξη συνολικά 3.000 στο εν λόγω πρόγραμμα.
Ωστόσο ο φόβος της απόλυσης έκανε την πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων να μην μεταταχθούν με ιδία βούληση σε κάποιο άλλο δήμο από εκείνο στον οποίο δουλεύουν. Μετά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί του αντιθέτου, υπάρχει η ελπίδα στο ΥΠΕΣ πως το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί γύρω στο Σεπτέμβριο.
5) Την περασμένη εβδομάδα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ προσέφυγε στο ΣτΕ με στόχο να «βγάλει» παράνομη την αξιολόγηση.
Σαν βασικά νομικά όπλα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ χρησιμοποιεί δύο: Το γεγονός ότι ουδέποτε εξεδόθη προεδρικό διάταγμα, με το οποίο η αξιολόγηση που γινόταν στο δημόσιο θα μπορούσε να γίνει και στους δήμους και το ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει το εκλογικό πεντάμηνο για τους δήμους (δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και τρεις μήνες μετά από αυτές) απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή στο υπηρεσιακό καθεστώς τα των δημοτικών υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και η ΑΔΕΔΥ είχε προσφύγει στο ΣτΕ για τον ίδιο λόγο. Η σχετική απόφαση του ΣτΕ είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου του 2014 και μέχρι τότε η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει αναστολή κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
{jcomments on}