
Με την έναρξη της δεκαετίας του ’50 ο Κυπριακός Ελληνισμός και η Εθναρχούσα Εκκλησία, που είχε την εθνική και πολιτική καθοδήγησή του, αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια 70 χρόνων να πείσουν τους Βρετανούς αποικιοκράτες, με υπομνήματα και πρεσβείες, να αποδώσουν σ’ ένα λαό, ο οποίος στάθηκε δίπλα τους σε δύο παγκοσμίους πολέμους, την ελευθερία του δεν απέδιδαν.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός κλήθηκε στις 15 του Γενάρη του 1950 να υπογράψει και το συμβόλαιο των εθνικών του πεπρωμένων. Στην πρόσκληση της ιστορίας το 95,7% των Ελλήνων της Κύπρου διατράνωσαν τη μια και αναλλοίωτη θέλησή τους: «Αξιούμε Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».
Η 15η Ιανουαρίου αποτελεί αναντίλεκτα μια από τις κορυφαίες στιγμές του Κυπριακού Αλυτρωτικού Κινήματος.
Μετά από μακρά προεργασία σχηματίστηκε στην Αθήνα δωδεκαμελής Επιτροπής Αγώνος Κύπρου (Ε.Α.Κ.) με στόχο της διεξαγωγής αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και την ένωση της με την Ελλάδα.
Ο Σωκράτης Λοϊζίδης, ο οποίος είχε εξοριστεί στις 3 Φεβρουαρίου 1950 από τους Βρετανούς λόγω της έντονης εμπλοκής του στη διεξαγωγή και επιτυχία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, συνάντησε τον Μάρτιο του 1951 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τον νεοκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄, με τον οποίον υπήρξαν συμμαθητές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και τού ανέπτυξε την ιδέα για την Οργάνωση Απελευθερωτικού Ενωτικού αγώνα στην Κύπρο.
Ιδέα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε. Στη συνέχεια ο Σωκράτης με τον αδελφό του Σάββα Λοϊζίδη, δικηγόρο, ο οποίος είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς μετά την εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931, συνάντησαν τον πρώην υπουργό Άμυνας στις Κυβερνήσεις των Δημήτριου Μάξιμου και Θεμιστοκλή Σοφούλη Γεώργιο Στράτο (1887-1973), ο οποίος με ενθουσιασμό ενστερνίστηκε το σχέδιο.
Ο Γεώργιος Στράτος εισηγήθηκε, σύμφωνα με τον Σάββα Λοϊζίδη, τη συνεργασία με τον Κύπριο ε.α. συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα.
Τα αδέλφια Λοϊζίδη συνάντησαν, τον Μάιο του 1951, στην Αθήνα, στον εξώστη ενός ζαχαροπλαστείου στην οδό Πανεπιστημίου τον Γεώργιο Γρίβα και τον ενημέρωσαν για την ύπαρξη της Μυστικής Επιτροπής Αγώνος Κύπρου και του πρότειναν να αναλάβει την αρχηγία του ένοπλου αγώνα.
Ο Γρίβας δήλωσε πρόθυμος να ηγηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο του αγώνα κατερχόμενος μάλιστα στη Μεγαλόνησο.
Ο Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος όπως αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του από το 1948 ασπάστηκε την ιδέα της ανάληψης ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο, και είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγού Γ. Κοσμά καθώς και του πρώην Υπουργού Στρατιωτικών, Γεώργιου Στράτου.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……………