Οι BRICS βάζουν εμπρός την από-Δολαριοποίηση στο εμπόριο από Οκτώβριο 2024-Ο Πολυπολικός κόσμος αναδύεται.

0
103

Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου θα επιβεβαιώσει το εθελοντικό δικαίωμα των μελών της BRICS να από-δολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία ενός νομίσματος για τη Συμμαχία.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της συμμαχίας «BRICS» τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Kazan της Ρωσίας θα αποτελέσει το έναυσμα για την εφαρμογή της αποδολαριοποίησης στο εμπόριο, «γκρεμίζοντας» το μεγάλο νομισματικό όπλο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Hindu Business Line, η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου θα επιβεβαιώσει το εθελοντικό δικαίωμα των μελών της BRICS να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τη Συμμαχία.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο (υπό τον όρο της ανωνυμίας), ο οποίος σημειώνει περαιτέρω πως το εν λόγω νόμισμα των BRICS θα είναι πλασματικό (όχι σε φυσική μορφή) και η αξία του θα προέρχεται από ένα καλάθι νομισμάτων.

«Η Ινδία εξετάζει μια κατάλληλη απάντηση με βάση το πόσο θα ωφεληθεί οικονομικά και διπλωματικά από τις προτάσεις, χωρίς να αυξήσει τα τρωτά της σημεία έναντι της Κίνας»…είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και εάν η Ινδία επιλέξει να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την ανταγωνίστρια Κίνα, μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές χωρίς δολάριο με άλλες χώρες, για παράδειγμα με βάση το ρούβλι ή το ραντ.

Έτσι, υποθετικά μιλώντας, η Ρωσία μπορεί να στείλει το πλεόνασμα ρουπίας που συλλέγεται στους λογαριασμούς της στην Ινδία, να το μετατρέψει σε Βραζιλιάνικα ρεάλ για να πληρώσει τη Βραζιλία για κάποια συναλλαγή. Ή μπορεί να το μετατρέψει σε ραντ Νότιας Αφρικής για να πληρώσει στη Νότια Αφρική.

«Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ως εκ τούτου, οραματίζεται η ρουπία να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. (…)

Η Ινδία θέλει πραγματική χρηματοοικονομική πολυπολικότητα, όχι χρηματοοικονομική διπολικότητα, αλλά κατανοεί επίσης ότι το γιουάν θα επισπεύσει πράγματι τη διεθνοποίησή του μέσω των προσπαθειών αποδολαριοποίησης των BRICS. (…)

Το ίδιο ισχύει και για τα νομισματικά σχέδια των BRICS, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γιουάν θα γίνει το κυρίαρχο σε οποιοδήποτε τέτοιο καλάθι.

Δεδομένου ότι η διεθνοποίηση του γιουάν είναι αναπόφευκτη, η Ινδία μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο για τη ρουπία να διεθνοποιηθεί παράλληλα με το γιουάν μέσω ενός καλαθιού νομισμάτων BRICS παρά να μην επωφεληθεί καθόλου από αυτή την πρόταση»…σχολιάζει η Ινδική εφημερίδα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here