Αν και η ατζέντα της 15ης Συνόδου Κορυφής των BRICS+5 (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που θα γίνει στο Καζάν της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 2024, θα εστιάσει σε θέματα όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Διατροφική και Ενεργειακή Ασφάλεια και η Τεχνολογική Καινοτομία, ενδέχεται να υπάρξει κάποια έκπληξη με την ανακοίνωση ενός νέου Διεθνούς Συστήματος Πληρωμών εναλλακτικό στο SWIFT, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες πως οι «10» ολοκληρώνουν τις τεχνικές διαβουλεύσεις και διαδικασίες.
Το αίτημα των BRICS για ένα εναλλακτικό SWIFT αποτελεί δηλωμένο στόχο ήδη από το 2015. Το πρώτο πρόβλημα ήταν και είναι οι διακανονισμοί στα εθνικά νομίσματα, δηλαδή οι ισοτιμίες χωρίς τη μεσολάβηση του δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό οι BRICS+5 δεσμεύτηκαν πέρσι για ένα δυνητικό κοινό νόμισμα ή κάτι παρόμοιο.
Συμφώνησαν να αυξήσουν τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και στην ενίσχυση των δικτύων ανταποκριτών τραπεζών για την εξασφάλιση των διεθνών συναλλαγών, ώστε να παρακαμφθεί η διαμεσολάβηση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και να πέσει το κόστος των συναλλαγών.
Σημειωτέων ότι ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν συναφθεί διακρατικές συμφωνίες για εμπορικές συναλλαγές με τα Εθνικά Νομίσματα χωρίς τη μεσολάβηση του δολαρίου, όπως η ειδική συμφωνία Κίνας-Ιαπωνίας.
Η Ρωσία ήδη διεξάγει το 75% των συναλλαγών της εκτός δολαρίου. Πάντως, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές το πρόβλημα του «κοινού νομίσματος» που θα είναι συνδεδεμένο με ένα καλάθι αγαθών (πρώτες ύλες, γεωργικά προϊόντα κ.ά.) μάλλον αργεί και είναι ένα ζήτημα του μέλλοντος.
Η σημασία των κρυπτό-νομισμάτων.
Σε αυτή τη φάση οι «10» δοκιμάζουν τα Κρυπτό-Νομίσματα, ιδιαίτερα η Ρωσία που δεν απαγορεύει τις συναλλαγές με αυτά (όπως κάνει η Κίνα) και εξετάζει τρόπους για να ενσωματώσει τα Κρυπτό-Νομίσματα στο Οικονομικό της Σύστημα.
Η Ρωσία φέρεται να έχει αγοράσει Bitcoin και άλλα Κρυπτό-Νομίσματα ως μέρος των προσπαθειών της να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις. Η Κίνα δοκιμάζει ανεπίσημα διάφορα συστήματα.
Στις 21 Ιανουαρίου του 2024 ξεκίνησε η πλατφόρμα «Yuan International AI» και οι πωλήσεις του ομώνυμου κρυπτό-νομίσματος με εξαιρετικά χαμηλή τιμή για να προσελκύσει εμπόρους προσφέροντας και «Δανειακό Κεφάλαιο».
Η «Yuan International AI» ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα της είναι η «αιχμή του λογισμικού κρυπτογράφησης τεχνητής νοημοσύνης». Επίσης, η Κίνα πρόσφατα λάνσαρε το PUMP coin που είναι meme coin (δηλ. Κρυπτό-Νόμισμα εμπνευσμένο από meme ή ανέκδοτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Dogecoin-DOGE).
H προπώληση του PUMP προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές στο Binance Blockchain (BNB) με αξιοσημείωτο ρεκόρ 280 εκατ. δολαρίων στο presale.
Βέβαια, το ψηφιακό γιουάν της κεντρικής τράπεζας (CBDC) δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί, αλλά Κινέζικα συμφέροντα ηγούνται στην εξόρυξη Bitcoin, με περίπου το 20% του παγκόσμιου hashrate να προέρχεται από την Κίνα.
Το Αντί-SWIFT και η Πολιτική θεωρία.
Πάντως, με την επί-κρεμάμενη απειλή ενός νέου Χρηματιστηριακού Κραχ, με τις Δυτικές Κυρώσεις να έχουν τραυματίσει το Διεθνές Εμπόριο και το Χρυσό στα 2235 δολάρια η ουγκιά, η στροφή στα κρυπτό-νομίσματα, παρά τα σκάνδαλα και τις μεγάλες διακυμάνσεις, παραμένει ισχυρή.
Αν και η Κίνα έχει παρουσιάσει το δικό της Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών, η Ρωσία το SPFS, η Ινδία διαθέτει το εναλλακτικό δομημένο σύστημα οικονομικών μηνυμάτων (SFMS) και η Βραζιλία το Brazil Pix, διαφαίνεται πως η κοινή λύση το Αντί-SWIFT των BRICS+5 θα στηριχθεί στην τεχνολογία blockchain δηλαδή σε αυτή των Κρυπτό-Νομισμάτων.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……………