Με το δάκτυλο στη σκανδάλη και με τις μηχανές αναμμένες παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής σύμφωνα με πληροφορίες καθώς περίμεναν από την ελληνική πλευρά να κάνει κάποια κίνηση στα Ίμια και αυτοί να κάνουν την αντεπίθεση προκαλώντας ενδεχομένως κάποιο επεισόδιο ανάλογο αυτού της νύχτας της Δευτέρας με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» ή και «θερμό επεισόδιο».
Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν πώς οι Τούρκοι φαίνονταν σαν να έχουν στήσει ενέδρα στα Ίμια, αφού στην περιοχή ανατολικά των βραχονησίδων παρέμεναν περίπου 8 σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, τα περισσότερα εκ των οποίων κινούνταν διαρκώς.
Τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πώς το βράδυ της Δευτέρας και ξημερώματα της Τρίτης υπήρχαν τουλάχιστον 12 πλοία στην περιοχή με την Ελλάδα να έχει μικρότερο αριθμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας λοιπόν, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες (TCSG 87, TCSG 313) γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ επί ώρες παρέμεινε ακινητοποιημένη νότια των Ιμίων, και εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας το πλοίο TCSG UMUT που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος».
Τα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της Τουρκικής Ακτοφυλακής , που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα προς τις μικρασιατικές ακτές, εκεί όπου βρίσκονταν σε ετοιμότητα ακόμη τρία τουρκικά σκάφη.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ, πώς η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, συνέχεια του εμβολισμού του «Γαύδος» και είναι ακόμη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δόθηκε εντολή στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στην περιοχή να προσεγγίσουν στα Ίμια, καθώς «αυτό ήταν που ήθελαν οι Τούρκοι».
Μπορεί ωστόσο η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να συνέβαλαν στο να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, από την άλλη όμως η Άγκυρα εμφανίζεται να αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να αξιώνει συν-διαχείριση του Αιγαίου. Και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να απαντηθεί. Επελέγη η διπλωματική οδός και το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας αλλά αυτό αρκεί;
Από ελληνικής πλευράς, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν «διπλές βάρδιες» στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των μαχητικών αεροσκαφών ήταν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
Σε συσκέψεις που έγιναν στο Πεντάγωνο αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, μελετήθηκαν με προσοχή οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και πέραν της μεγάλης συγκέντρωσης των δυνάμεων στα Ίμια τέθηκε ζήτημα μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κάνουν απόβαση σε κάποιο άλλο νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι το Καστελόριζο ή οι Οινούσσες.
Με NAVTEX οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει το Καστελόριζο, ενώ έχουν πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Και η στόχευση από πλευράς του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι διπλή και διττή. Το Αιγαίο και η κυπριακή ΑΟΖ.
Εκ του πονηρού κρίνεται και το τηλεφώνημα που έγινε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε το επεισόδιο στα Ίμια «μη εσκεμμένη ενέργεια» τη στιγμή πάντως που το υπουργείο Εξωτερικών έριχνε λάδι στη φωτιά αναφέροντας πώς «τα Ίμια είναι τουρκικά».
Οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλα μπορούν να συμβούν. Απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα από πλευράς των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης.
Όσο οι νεκροί στην Αφρίν αυξάνονται για την Τουρκία τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.
{jcomments on}