ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για τις Εσωκομματικές Συγκρουσιακές Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ…του Χρήστου Κυμπιζή-Κυριακάτικη Kontranews.

0
250

Κάποιοι έκαναν λόγο για παρασκηνιακές και υπόγειες διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως μόνο τέτοιες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πια…

Domestic politics meaning - Backstage Politics

Στο εσωτερικό του κόμματος πλέον – και κυρίως ενόψει Συνεδρίου – δημιουργούνται δύο κυρίαρχες ομάδες, οι οποίες θα δώσουν τη μάχη σε έναν περίπου μήνα. Μάχη η οποία ουσιαστικά θα κρίνει το ύφος, τον χαρακτήρα, την πολιτική και τελικώς το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η ΝΔ χάνει δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει και είναι αυτό που προκαλεί ερωτήματα στην Κουμουνδούρου. Ο κόσμος όμως ζητά δράση και αποφασιστικότητα, χωρίς εσωτερικούς καβγάδες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Ίσως να είναι αυτή η ώρα της αφύπνισης για να ασχοληθούν με αυτά που απασχολούν τον κόσμο και όσα απασχολούν τα στελέχη.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβουν πως ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και πως τα σημαντικά βρίσκονται…εκτός κόμματος.

Εκεί είναι που θα πρέπει να σταθούν δίπλα στην κοινωνία, η οποία υποφέρει από την ακρίβεια, τις αυξήσεις, την πανδημία και την εγκληματικότητα. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν, να προτείνουν λύσεις και να πείσουν τον κόσμο να τους εμπιστευθεί ξανά…

Όλο το παρασκήνιο

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Οι «Προεδρικοί» του κόμματος, εκείνοι δηλαδή που στηρίζουν τις προτάσεις Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και που ήταν οι πρωτεργάτες της διεύρυνσης, ενώνονται για να κυριαρχήσουν έναντι της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής Αντιπολίτευσης όπως κάποιοι την χαρακτηρίζουν.

Ποιοι τρεις συνεργάζονται:

  • Η Κίνηση Μελών (Ζαχαριάδης, Σπίρτζης, Παππάς, Δούρου, Πολάκης, κλπ), η οποία φαίνεται αυτή τη στιγμή πως είναι η τάση της πλειοψηφίας μέσα στο κόμμα.
  • Όσοι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, οι Πασοκογενείς και η Γέφυρα. Αυτά τα στελέχη (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, Φώτης Κουβέλης, Παν Παν, κλπ) παρότι έχουν μια κάποια ανεξαρτησία, βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στην Κίνηση Μελών. Μάλιστα πολλοί λένε πως η πλειοψηφία τους συμπεριφέρεται σχεδόν σαν να είναι μέλος της Κίνησης.
  • Η ΡΕΝΕ (Ρήγας, Σκορίνης, Κοτσακάς, Τριανταφυλλίδης, Φάμελος, Σκουρολιάκος κλπ). Τα στελέχη αυτής της τάσης, προέρχονται από τα σπλάχνα της Κίνησης Μελών, αλλά στην πορεία αυτονομήθηκαν, αφού διαφώνησαν σε ορισμένα -καίρια για εκείνους- ζητήματα.

Συνεργασία μόνο για το Συνέδριο

Όπως λένε στην Κυριακάτικη Kontranews τα στελέχη που ανήκουν στις παραπάνω Τάσεις, η συνεργασία αυτή γίνεται μόνο ενόψει Συνεδρίου, αφού οι τάσεις θα κρατήσουν την αυτονομία τους. Μπορεί οι προεδρικοί στον πολύ κόσμο να φαντάζουν ως κάτι ενιαίο μέσα στο κόμμα, όμως έχουν και εκείνοι τις διαφορές τους.

Για παράδειγμα, στη ΡΕΝΕ διαφωνούν με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου που ζητά η Κίνηση Μελών και ζητούν ένα μη βουλευτικοκεντρικό κόμμα.

Επίσης, παρότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο, δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλων ονομάτων του παρελθόντος που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ ή με άλλα κόμματα. «Η διεύρυνση πρέπει κυρίως να γίνει στη βάση, στον λαό και όχι σε πολιτικούς που πλέον δεν έχουν το ηθικό πλεονέκτημα και τη λαϊκή αποδοχή» λένε χαρακτηριστικά.

«Όριο μας ο Μπίστης»

Στην κριτική πως η Κίνηση Μελών επιθυμεί να εντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ «όποιον να ναι» από το παλιό-και ξεπερασμένο για πολλούς ΠΑΣΟΚ, στέλεχος της Τάσης λέει στην Κυριακάτικη Kontranews πως αυτό δεν ισχύει. «Θεωρώ ότι ο Μπίστης είναι το όριο… Δεν μπορώ να δω πως θα χωρούσε στο κόμμα για παράδειγμα η Ρεπούση ή κάποιος άλλος που παραδοσιακά δεν ταυτίζεται με την ηθική και τις αξίες του κόμματος».

Απέναντι τους η Ομπρέλα

Απέναντί τους θα βρίσκεται η Ομπρέλα, η τάση που δημιουργήθηκε με την ένωση των 53+ και άλλων επιφανών στελεχών του κόμματος. Σε αυτή, μεταξύ άλλων ανήκουν οι Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Ξανθός, Βίτσας, Παπαδημούλης, κλπ.

Η τάση είναι ξεκάθαρα κατά της πρότασης Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ενώ τα στελέχη της έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την επιχειρούμενη διεύρυνση προς το Κέντρο.

Μεγαλύτερες οι διαφορές

Ο λόγος της παραπάνω συμπόρευσης δεν είναι μόνο για να κερδίσουν οι προεδρικοί την πλειοψηφία στο Συνέδριο του Απρίλη. Προεδρικοί και Ομπρέλα έχουν περισσότερες διαφορές, οι οποίες εν πολλοίς κρίνουν την πορεία και το μέλλον του κόμματος.

«Κάποιοι φοβούνται να κυβερνήσουν και ίσως δεν θέλουν. Δεν είναι δυνατόν να φοβούνται την άμεση εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από όλα τα μέλη του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν πως δεν έχουν λαϊκό και κοινωνικό έρεισμα» λέει στην Κυριακάτικη Kontranews μέλος των προεδρικών για κάποια στελέχη της Ομπρέλας.

«Δεν γίνεται να βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση. Δεν γίνεται να αφήσουμε τη μεσαία τάξη, τους κεντρώους, τους δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση εκτός της πολιτικής μας στόχευσης. Δεν γίνεται να αδιαφορούμε για τους επιχειρηματίες και τους εκπρόσωπους της μεσαίας τάξης. Δεν μπορούμε να αφορίσουμε όσους δεν μας ψήφιζαν μέχρι τώρα, όσους πίστεψαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ και απογοητεύθηκαν» μας λέει άλλο επιφανές στέλεχος.

Όλα αυτά, με απλά λόγια σηματοδοτούν πως οι προεδρικοί θα κατεβούν ενωμένοι στο Συνέδριο για σχεδόν όλα τα μείζονα πολιτικά θέματα και όχι μόνο για τα οργανωτικά.

Από την Ομπρέλα λένε πως η συζήτηση για αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής αυτή την περίοδο γεννά εσωστρέφεια και σε κάποιον βαθμό αποσπά το κόμμα από το να ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας.

«Ποιος νέος θα συγκινηθεί από την υπόκλιση της Αριστεράς σε χρεοκοπημένα αρχηγικά πρότυπα του συστημικού δικομματισμού του προηγούμενου αιώνα;» είχε πει πριν λίγες εβδομάδες στην Κυριακάτικη Κontranews o Νίκος Φίλης…Όσον αφορά τη διεύρυνση, τα στελέχη της Ομπρέλας δηλώνουν πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατά, αλλά θεωρούν πως αυτή πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Αν δεν υπήρχε ο Τσίπρας…

Όπως και να ‘χει, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο πως έχει δημιουργηθεί μια ήπια συγκρουσιακή κατάσταση. Είναι υπερβολικό να γίνεται λόγος για διαφορετικά στρατόπεδα, αφού όλοι ξεκαθαρίζουν πως κοινός στόχος είναι το καλό του κόμματος.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως οι Προεδρικοί έχουν το πάνω χέρι στα εσωκομματικά μαθηματικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως η Ομπρέλα θα σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις της.

Και ανάμεσα σε αυτούς τους δύο βρίσκεται η Τάση Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου, η οποία βασίζεται κυρίως στη νέα γενιά, η οποία κρατά την ανεξαρτησία της και στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως εδώ που τα λέμε, σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τουλάχιστον πολιτικά αφελής όποιος δεν στήριζε με όλες του τις δυνάμεις τον Πρόεδρο. Μπορεί ο εσωκομματικός διάλογος να έχει πάρει φωτιά (κάτι συνηθισμένο στην Κουμουνδούρου), μπορεί οι διαφωνίες να είναι έντονες (επίσης σύνηθες), όμως όλα αυτά σίγουρα θα είχαν μικρότερη σημασία αν δεν υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Προεδρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here