Ο αγωγός που συμφώνησαν Τσίπρας – Πούτιν!

0
289

Η κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, επέκταση του Turkish Stream από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που ανακοίνωσαν Πούτιν – Τσίπρας αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φέρει σχετικά άμεσα δύο δις στα δημόσια ταμεία.

Η συμφωνία της Τετάρτης 08/04/2015 είναι ουσιαστικά η πρώτη ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών, έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

«Πονοκέφαλος η χρηματοδότηση»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η κοινοπραξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%.

Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

Ο αγωγός

O αγωγός θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο εν λόγω αγωγός, λοιπόν, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», πέντε χώρες, με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με τη ρωσική «Γκαζπρόμ» είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου «Νότιου αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται από τη ρωσική πλευρά «τουρκικός αγωγός» ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να αποκτήσει από χθες και την προέκτασή του σε ελληνικό έδαφος με τον όρο «ελληνικός αγωγός», που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Κατά την «Κομερσάντ» οι χώρες αυτές είναι κατά σειρά η Τουρκία, που αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ελλάδα, που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία.

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ».

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ρωσικές κυβερνητικές πηγές, η Μόσχα δεν προτίθεται να συνεχίσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της σοβιετικής περιόδου μέσω της Ουκρανίας πέραν του 2019.

Γι’ αυτό άλλωστε ελληνικές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι, από 01/01/2019, ο «ελληνικός αγωγός» θα επιδιωχθεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να έχει κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, με υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και ρωσική τεχνογνωσία, αλλά και πιθανή χρηματοδότηση με δανειακή στήριξη και προείσπραξη «προσδοκώμενων κερδών», στην οποία αναφέρθηκε ο Β. Πούτιν στις δημόσιες δηλώσεις του.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here