
Μανώλης Κοττάκης-Γιάννος Χαραλαπίδης:
Στα πρακτικά της συζήτησης στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας δεν αναφέρεται τίποτα ότι συζητήθηκε κάτι για τη Μονή του Σινά.
Μόνο μπροστά στις κάμερες έγιναν κάποιες δηλώσεις, ενώ θα έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να πει, ότι αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα. Εκτός από αυτό, η εξέλιξη αυτή 29 Μαΐου μας γεμίζει προβληματισμούς, καθώς η πρακτική που ακολουθεί η αιγυπτιακή δικαιοσύνη θυμίζει τους Τούρκους.
Είναι μια ιστορία που αγγίζει τα πνευματικά σύνορα του Ελληνισμού. Ο Χριστιανισμός στην Αντιοχεία και στη Μονή του Σινά, αλλά και στα Ιεροσύλυμα και στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία τα δέχεται και η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται. Μας έριξαν στάχτη στα μάτια ότι τα βρήκαν κατά την παρουσία Σίσι στην Ελλάδα;
Μας παίρνουν την ψυχή μας. Ο Ελληνισμός είναι μια μηχανή παραγωγής πολιτισμού, κοσμικών αρχών και αξιών. Η Μονή Σινά είναι Σύμβολο ολόκληρης της Οικουμένης. Χρησιμοποιεί Αρχές και Αξίες.
Έχουμε επίθεση φονταμενταλιστική. Η υπόθεση ξεκινά πριν 10 χρόνια, όταν στην εξουσία βρισκόταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μας πάιρνουν τον Πλούτο και τον Πολιτισμό μας.
Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζούμε πανηγυρίζουμε τη σφαλιάρα για επιτυχία. Κάποιοι που πανηγυρίζουν για τα θαλάσσια πάρκα μας πουλάνε τρέλα, ενώ μας έχουν εγκλωβίσουν οι Τούρκοι στα 6 ν.μ.
Εάν η Τουρκία άρει το casus belli θα επεκτείνει η Ελλάδα στα 12 ν.μ. και θα πάρει πίσω η Άγκυρα τις διεκδικήσεις της; Πλέον φαίνεται πως δεν υπάρχει δίκαιο στην ΕΕ αλλά επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία κερδίζει από τα ήρεμα νερά. Τα 6 ν.μ. από de facto μετατρέπονται σε de jure. O Κύπριος πρόεδρος γιατί δεν έθεσε θέμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων για το SAFE;
Με τη δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως ξεμακραίνει από τη στεριά και βρίσκεται σε απόσταση από την Κυβέρνηση.
Υ.Γ. Γιάννης Βαληνάκης για την συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα: Χειρότερος και από «Κανονισμός της Κερκόπορτας» το SAFE.
Χειρότερος και από «Κανονισμός της Κερκόπορτας» το #SAFE: Καταπέλτης το Grok που ρώτησα αν η #Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει μέχρι και 100% στην
άμυνα: «Θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει (…)και το 100%, και να αποφύγει τη συμφωνία ασφάλειας» (όπου υποτίθεται ετοιμάζουμε το βέτο):… pic.twitter.com/q1HYLrHlhf
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) May 29, 2025