«Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το δημοσίευμα που υπογράφει ο συντάκτης σας Σ. Ν. Ράπτης στη σελίδα 47 της εφημερίδας σας, με τίτλο «Ένα κυκλοφοριακό μπάχαλο με… ουρά».
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στους ισχυρισμούς του συντάκτη σας, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έγιναν για να «εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα πολιτικών μου φίλων οι οποίοι με παράνομα έργα απέκλεισαν τους δρόμους που περνούν από τα σπίτια τους», ώστε να πληροφορηθούν σωστά και οι αναγνώστες σας.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι σε ποιους αναφέρεται! Οι αρχές μου, η φιλοσοφία και η πίστη μου σε μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, όπου οι κομματικές σκοπιμότητες δεν έχουν καμία θέση, παραμένουν ακλόνητες και αδιαπραγμάτευτες.
Πιστεύω ότι με διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και τη διαχείριση του Δήμου και διάλογο με τους πολίτες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πόλης. Αυτή τη στάση υιοθετώ, και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να πράξω το καθήκον μου, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά για το καλό όλων των δημοτών.
Οι προσωπικές έριδες και οι πολιτικές αντιδικίες όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν τη διόγκωση των προβλημάτων και δυναμιτίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εξεύρεση λύσεων.
Ο Δήμος Κηφισιάς, προσπαθώντας να βελτιώσει την προϋπάρχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών του, προχώρησε το καλοκαίρι του 2012 στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή πέριξ των οδών Ελ. Βενιζέλου – Χαρ. Τρικούπη – Κοκκιναρά – Ηροδότου – Πόντου – Παπαφλέσσα.
Μετά από εκπόνηση μελέτης από ειδικό συγκοινωνιολόγο, μετά από πολλές συζητήσεις που έγιναν με συλλόγους και φορείς στο τοπικό συμβούλιο, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν προσωρινά για χρονικό διάστημα ενός έτους, για να διαπιστωθεί αν είναι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι και να προχωρήσουμε, αν χρειαστεί, στις όποιες τροποποιήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2013 το Γραφείο Μελετών υπέβαλε στον Δήμο Κηφισιάς «Μελέτη Αξιολόγησης της Εφαρμογής των Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων» της αρχικής μελέτης και τέλος, τον Ιούλιο του 2013, υποβλήθηκε στον Δήμο Κηφισιάς το προτεινόμενο σενάριο, όπως αυτό προέκυψε μετά από μια σειρά συναντήσεων και δημόσιων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Κηφισιάς, στις 4 και στις 25 Απριλίου 2013 και στις 20 Ιουνίου 2013.
Στην παρούσα φάση αναμένεται να ακολουθήσει η έγκριση του προτεινόμενου σεναρίου και να γίνουν οι όποιες άλλες αναγκαίες τροποποιήσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία συμμετέχουν ενεργά κάτοικοι και φορείς της πόλης, πριν ψηφιστεί η εφαρμογή των τελικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς.
Βασική αρχή της Μελέτης, όπως και της πολιτικής του Δήμου, είναι η εκτροπή της υπερτοπικής κυκλοφορίας στο ιεραρχημένο οδικό δίκτυο και η απομάκρυνσή της από τη γειτονιά και το τοπικό οδικό δίκτυο.
Σε ότι αφορά την ανάπλαση της Γ. Παπανδρέου από την τότε Δημοτική Αρχή της Νέας Ερυθραίας, είναι αυτονόητο πως ο Καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς δεν μπορεί ποτέ να συναινέσει στην καταστροφή ή άρση μιας διαδρομής που αναβαθμίζει την πόλη και τη γειτονιά και ευνοεί τις ήπιες μορφές μετακίνησης (πεζούς και ποδήλατα).
Ο αγώνας μας για να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα και το όνειρο μιας πόλης ανοιχτής στο μέλλον, μιας πόλης που θα αξίζει στα παιδιά μας, είναι αγώνας καθημερινός και ανυποχώρητος.
Δημιουργούμε πεζοδρόμους, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Πλατάνου, αποτρέπουμε την υπερτοπική κυκλοφορία από την αμιγή κατοικία. Με τεράστια εμπόδια, δουλεύουμε συνεχώς, για να καταφέρουμε το καλύτερο για όλους».
Νίκος Γ. Χιωτάκης
Δήμαρχος Κηφισιάς
H απάντηση του συντάκτη της Σ.Ν. Ράπτη
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης αναρωτιέται ποιοι είναι αυτοί που κατά το ρεπορτάζ πρωτοστάτησαν στις ρυθμίσεις που έφτασαν να προκαλούν σήμερα κυκλοφοριακό αλαλούμ στους δρόμους της Κηφισιάς, καθώς καθημερινά χιλιάδες οδηγοί ψάχνουν από πού να περάσουν για να πάνε στην Πολιτεία, την Εκάλη και την Ερυθραία, ενώ κάτοικοι μικρών δρόμων σε περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν τολμούν να περάσουν (λόγω της κίνησης) στο απέναντι πεζοδρόμιο του σπιτιού τους, εκεί που μέχρι πρότινος τα παιδιά τους έπαιζαν αμέριμνα.
Μπορεί να διάβασε ο κ. Χιωτάκης, όπως λεει, «με πολύ μεγάλη προσοχή το δημοσίευμα», αλλά όπως φαίνεται δεν…..πρόσεξε ότι αναφέρεται στο παράνομο έργο τής Γ. Παπανδρέου (σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης), καθώς και τη μεθοδευμένη μονοδρόμηση για μερικές δεκάδες μέτρα της οδού Έλλης, δύο κινήσεις που δημιούργησαν ένα «τοπικό φιλέτο» για ορισμένους.
Όμως δεν έχουν ονοματεπώνυμο μόνο οι δρόμοι αλλά και αυτοί που συμμετείχαν στο να αλλάξουν δραματικά τα πράγματα για χιλιάδες οδηγούς που ταλαιπωρούνται καθημερινά αλλά και για τους χιλιάδες κατοίκους των γύρω περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να υποβαθμίζονται.
Αν διάβαζε λοιπόν λίγο προσεκτικότερα το ρεπορτάζ ο κ. Δήμαρχος, θα διαπίστωνε ότι κάτοικοι και πρωτεργάτες της βαπτιζόμενης «αναβάθμισης» της περιοχής πέριξ των δύο συγκεκριμένων δρόμων ήταν η πρώην Δήμαρχος Ν. Ερυθραίας Βασιλική Ταμπάκη, ο αντιδήμαρχος Στάθης Κύρλος καθώς και κάποιοι…..γείτονές τους (τους οποίους συμπληρώνουμε σήμερα για να τον «φωτίσουμε» περισσότερο), όπως η υποψήφια Δήμαρχος και νυν δημοτική σύμβουλος Αικατερίνη Μουστάκη και το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Αναστασόπουλος.
Και επειδή αυτά τα γνωρίζει και τα συζητά ολόκληρη η τοπική κοινωνία, ας αναρωτηθεί ο κ. Δήμαρχος που προσπαθεί τώρα να βρει όπως όπως τις διεξόδους για να περνούν τα αυτοκίνητα.
Μήπως τυχόν οι πρόσφατες προτάσεις να ανοίξει δίοδος από την οδό Λεβίδου προσκρούουν στον έτερο αδελφό Αναστασόπουλο, τον Γιώργο (πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ.) που τυγχάνει να μένει στον συγκεκριμένο δρόμο και δεν θέλει να «φορτωθεί» την κυκλοφορία που «ξεφορτώθηκε» ο αδελφός του;
Μένει να δούμε, κ. Δήμαρχε, πώς εννοείτε ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα και το όνειρο μιας πόλης που θα αξίζει στα παιδιά μας», όπως λετε.
Πάντως, όχι αποδεχόμενοι παρανομίες και συγκεκριμένα συμφέροντα που υποβαθμίζουν την πόλη……
{jcomments on}