Ο Κοτζιάς αποκάλυψε πτυχές του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.

0
508

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην ΕΡΤ, αποκάλυψε το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Γκρούεφσκι. Εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να λύσει το ζήτημα και γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας καλό κλίμα για διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, για τον οποίο ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι ήθελε να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

«Η συμπαράστασή μας στον Ζάεφ δημιούργησε καλό κλίμα για (τη) διαπραγμάτευση», εξήγησε. Αποκάλυψε ότι το 2015, η Αμερικανίδα τότε ομόλογός του είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, ζητώντας του να μην έρχεται σε επαφή με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, όταν ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, γιατί ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ένιωθε ότι πιεζόταν. «Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του ηγέτη των Αλβανών της πΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, ο οποίος ήταν σύμμαχος στη λύση του ζητήματος και βοήθησε στη επίτευξη της Συμφωνίας.

Για το erga omnes, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως μετά το 1996 δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικών αλλαγών από ελληνική κυβέρνηση, και αποκάλυψε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκρίθηκε: «Ρε Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό; Αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

Αναφορικά με την πρόταση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν», ξεκαθάρισε ότι ποτέ η κυβέρνηση δε συμφώνησε σε αυτό το όνομα, ήταν πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε καλή λύση την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”» είπε. «Ζητήσαμε συνταγματικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα οι οποίες είχαν εγκαταλειφτεί αρκετά χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ ζητούσε το Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορούσε να το πάρει».

Για την ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκρινόταν και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα με αυτήν, αλλά «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή. Εξέφρασε το σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε, όπως σχολίασε.

Διέψευσε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε πως «ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον ενημερώσω». Αποκάλυψε ότι υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το όνομα της γειτονικής χώρας για να μην χρεωθεί τη λύση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ο Α. Σαμαράς προσπέρασε σαν κουρελόχαρτο τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου», είπε, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή σημείωσε: «τον σέβομαι, διότι μιλάει λίγο και ακούγεται. Προσπάθησε να κρατήσει φιλονεοδημοκρατική στάση χωρίς να γίνει εξτρεμιστής».

Υπογράμμισε ότι τον εξέπληξε ο κ. Αβραμόπουλος διότι όποτε συζητούσαν υποστήριζε τη Συμφωνία, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν στάθηκε στο ύψος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι τον ενόχλησε που δεν έγινε επικοινωνιακή καμπάνια από την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις από πουθενά για να υπάρξει συμφωνία.

Χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο εθνικό συκοφάντη και εθνικό ψεύτη και είπε ότι οι συκοφαντίες του πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.  «Ότι κερδίσουμε θα πάει στο υπουργείο Άμυνας, για τις ένοπλες δυνάμεις», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις φραστικές επιθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε καλό, σοβαρό, έντιμο και «εξαγώγιμο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στο εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here