Ο Νίκος Χιωτάκης αναλαμβάνει διπλό αυτοδιοικητικό ρόλο!

0
301

Ο Νίκος Χιωτάκης αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε., μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, στην οποία αντικαταστάθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ανάμεσα αυτών που θα απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), στην πολιτική συνέλευση των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ε.Ε. είναι και ο κ. Χιωτάκης, Δήμαρχος Κηφισιάς από το 2002 μέχρι το 2014 και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΕΤΑ Α.Ε. (Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη), στην οποία θα ηγείται πλέον ο Νίκος Χιωτάκης, είναι εταιρεία της ΚΕΔΕ με σκοπό την εκπόνηση μελετών και αναπτυξιακών προγραμμάτων των δήμων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, η ΠΕΤΑ πρόκειται να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των δήμων, κυρίως στα θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Ιδρύθηκε το 1990 από φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ σήμερα οι μέτοχοι της είναι 48 αναπτυξιακές εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νομού Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Τι είναι η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ)

Η ΕτΠ υπάρχει από το 1994, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και συστάθηκε με στόχο να παρασχεθεί στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές της Ευρώπης η δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, για την εξέταση πολιτικών προτεραιοτήτων και την έκδοση γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η ΕτΠ μπορεί να προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν θίγονται τα δικαιώματά της και όταν κρίνει ότι μια νομοθετική πράξη της Ε.Ε. παραβαίνει την Αρχή της Επικουρικότητας ή δεν σέβεται τις αρμοδιότητες των Τοπικών και των Περιφερειακών Αρχών.

Η νέα ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχει στην ΕτΠ, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Περιφερειών και των Δήμων της Ελλάδας στην Ε.Ε., κατά την επόμενη πενταετία. Απαρτίζεται από 12 τακτικά μέλη και 12 αναπληρωματικά μέλη και θα αποτελέσει τμήμα της νέας 350μελούς Ολομέλειας της ΕτΠ.

Τακτικά μέλη: Αγοραστός Κωνσταντίνος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Αρναουτάκης Σταύρος, περιφερειάρχης Κρήτης, Χιωτάκης Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς, Καχριμάνης Αλέξανδρος, περιφερειάρχης Ηπείρου, Καλαφάτης Σταύρος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Καλογερόπουλος Δημήτριος, πολιτικά υπεύθυνος Δ.Σ. Αμαρουσίου, Καμίνης Γεώργιος, δήμαρχος Αθηναίων, Κατσιφάρας Απόστολος, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κουράκης Ιωάννης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Σγουρός Ιωάννης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Σπυρίδων Σπύρος, δημοτικός σύμβουλος Πόρου, Τζιτζικώστας Απόστολος, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here