Με όλο το σεβασμό στο νεκρό, προκαλούν κακή εντύπωση οι πολύ θετικές αντιδράσεις, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για το θάνατο του Πρίγκηπα Φίλιππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Ειπώθηκαν τόσα πολλά και έχουν γραφεί ακόμα περισσότερα για τον εν λόγω Πρίγκηπα. Και ειδικά για τη «σχέση» του με την Ελλάδα, η οποία – αν διαβάζω ορθά όσα γράφονται – δεν σήμαινε τίποτα για τον ίδιο. Κάπου διάβασα ότι δεν την επισκέφθηκε ποτέ. Κάπου αλλού ότι πήγε μόνο μία φορά στη χώρα, στην οποία γεννήθηκε, στην Κέρκυρα.
Το Πιστοποιητικό Γέννησης του Πρίγκιπα Φίλιππου που γεννήθηκε στην Κέρκυρα, είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φιλίππου, παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό.
Στο πιστοποιητικό αναφέρεται πως το βρέφος γεννήθηκε στις 10 π.μ. στις 28 Μαΐου του 1921.
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως η γέννησή του καταγράφηκε με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε στην Ελλάδα.
Αλλά αυτά για κάποιους μπορεί να μην έχουν σημασία. Για τους πολλούς είναι σημαντικό ότι ήταν ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά δεν κούνησε καν το δακτυλάκι του για να βοηθήσει την Γενέτειρα του.
Μια φωτογραφία, του Μη Έλληνα, Πρίγκιπα Φίλιππου, ως τσολιά, το 1930!…
Ούτε, ως Έλλην σύζυγος προσπάθησε να την επηρεάσει την Βασίλισσα Ελισάβετ όταν της ζητήθηκε να χαρίσει τη ζωή στον μεγάλο μας ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, επειδή στην πραγματικότητα ήταν ένα παιδί. Είχε καλή δικαιολογία η Βασίλισσα για να το κάνει. Αλλά με ωμή απάθεια αρνήθηκε…
Ήταν ετών 17 ο νεαρός Ευαγόρας όταν τον οδήγησαν μπροστά στην αγχόνη και τον απαγχόνισαν. Τον σκότωσαν με τον φρικτό αυτό τρόπο οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές αποικιοκράτες που κατείχαν την Κύπρο.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις – χωρίς να έχω αποδείξεις – ζητήθηκε η βοήθεια όλων τότε, για να σωθεί ο νεαρός Ευαγόρας. Δεν κούνησε κανένας το δακτυλάκι του. Ούτε ο γεννηθείς στην Ελλάδα Βασιλικός σύζυγος.
Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι ύμνοι. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος αποδείχθηκε πιο Εγγλέζος και από τους Εγγλέζους.
Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην Αιωνιότητα…