Ο ταλαντούχος ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς.

0
289

Εκτός του ότι είναι ένας γοητευτικός άνδρας, είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός κι ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής της Μαίρης Τράγκα και απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

Παρακολούθησε ευρωπαϊκά σεμινάρια μουσικού θεάτρου, κλασικού τραγουδιού, δανείζει τη φωνή του σε μεταγλωττίσεις, σε ντοκιμαντέρ, έχει κάνει διαφημιστικά τρέιλερ, παίζει επί μία 20ετία στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Φέτος συμμετείχε στο έργο «Η μέθοδος του Γκρόνχολμ». Διδάσκει από το 2005 τη μέθοδο υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ» μέσα από κύκλους μαθημάτων ξεχωριστών ενοτήτων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Διδάσκεται: Διαφραγματική αναπνοή, υποκριτική, στοιχεία αυτοσχεδιασμού, γλώσσα σώματος, ικανότητες επικοινωνίας, σκηνική παρουσία, ορθοφωνία, θεατρικό παιχνίδι, διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση αυτοπεποίθησης και διαμόρφωση προσωπικής εικόνας.

Από το 2005 είναι επιμορφωτής των θεατρικών ομάδων του Δήμου Περάματος και σκηνοθέτης έργων. Από το 2009 έχει δημιουργήσει την θεατρική ομάδα «+αίσθημα».

Από το 2008-2010 υπήρξε επιμορφωτής στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Επικοινωνία με τον Πολίτη», διδάσκοντας την μέθοδο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ».

Από το 2009 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ» σε περισσότερους από είκοσι (20) Δήμους και Συλλόγους, σε Ελλάδα και Κύπρο. Από το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται με το Ι.Ε.Κ ΚΟΡΕΛΚΟ, όπου διδάσκει «Θεατρικό Παιχνίδι» σε παιδαγωγούς.

Το 2012 βραβεύτηκε για την μέθοδο της «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ» με το βραβείο UNESCO. Επίσης έχει βραβευτεί από τον δήμο Περάματος, από τον Δήμο Εύοσμου Θεσσαλονίκης και από τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Το 2012, συνεργάστηκε με τον Δήμο Ν. Ηρακλείου, διδάσκοντας την μέθοδο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ» στους υπαλλήλους του δήμου.

Έχει δημιουργήσει τον Πολυχώρο Τέχνης «+αίσθημα» στην οδό Αθηνάς 30, 6946/105520 (μετρό Μοναστηράκι) που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων. Μικρές θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, καλλιτεχνικά εργαστήρια (workshops), θεατρικές πρόβες κάθε μορφής εταιρικές εκδηλώσεις, και φυσικά τα σεμινάρια της «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ».

Κοντά μας ο Στέλιος Καλαθάς…… 

Από πότε σου μπήκε η ιδέα να γίνεις ηθοποιός;

“Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν πολύ μικρός. Στα 11 μου έπαιξα στο θέατρο ως ερασιτέχνης, σε ένα παραμύθι και έτσι…παραμυθένια μπήκα στον μαγικό και λυτρωτικό κόσμο της υποκριτικής. Ε, από τότε δεν λεω να βγω.»

Σπούδασες και Οικονομικά και Υποκριτική. Γιατί κατέληξες στην ηθοποιία , ενώ ο κλάδος των Οικονομικών θα ήταν πιο επικερδής;

«Γιατί στην υποκριτική βρήκα το νόημα της ζωής μου. Έμαθα να εκφράζομαι,  να αυτοαναλύομαι, να ταξιδεύω, μέσα από ρόλους και στίχους. Η υποκριτική με έφερε δίπλα σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους και νιώθω περήφανος που συνεργάστηκα μαζί τους κι έμαθα τόσα πολλά».

Μετάνιωσες λόγω κρίσης που κυνήγησες το όνειρό σου;

«Όχι. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος έχει γεννηθεί για κάτι, και αλίμονο σ αυτόν που πάει κόντρα στα «τάλαντα» που του έδωσε η μοίρα. Εγώ δεν έγινε ηθοποιός για να βγάζω χρήματα, γνώριζα από την αρχή ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Η κρίση σαφώς και με επηρέασε, αλλά έχω μάθει στη ζωή μου και την αφαίρεση, όχι μόνο την πρόσθεση , οπότε προχωράμε…Θα ήταν πολύ πιο θλιβερό για μένα να έκανα μια δουλειά που δεν αγαπάω και δεν με παθιάζει.»

Τι σημαντικό άλλαξε, αν άλλαξε, στη ζωή σου με το να ασχοληθείς με τη Δραματική Τέχνη;

«Εκτός του ότι με έφερε κοντά με σπουδαίους ανθρώπους με έκανε να βλέπω τη ζωή διαφορετικά.»

Ο πρώτος σου ρόλος;

«Ως επαγγελματίας ηθοποιός ήταν στους «Σφήκες» του Αριστοφάνη.»

Πως αισθανόσουν όταν ήσουν τόσο αναγνωρίσιμος και δημοφιλής ιδιαίτερα μέσα από τη σειρά «Τα Μυστικά της Εδέμ» που έπαιζες;

«Το να είσαι αναγνωρίσιμος, έχει και τα καλά του και τα κακά του. Είναι όπλο δυνατό που μπορεί πολύ εύκολα να στραφεί εναντίον σου.

Εγώ προσπαθώ να περιορίζω τα φώτα μόνο στο κομμάτι της δουλειάς μου γιατί πιστεύω πως ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση στο κοινό του να του περνάει την ομορφιά. Οπότε όταν αρχίζουν οι «κίτρινες» ερωτήσεις , με ευγενικό τρόπο, επαναφέρω τη συζήτηση στο θέμα μας.»

Πήγες και στο Λος Άντζελες, όπου παρακολούθησες σεμινάριο πάνω στη σωστή διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων και δέχτηκες πρόταση να παίξεις σε μια ταινία μικρού μήκους, κι επέστρεψες. Γιατί; είναι δύσκολα εκεί;

«Σαφώς είναι πολύ πιο δύσκολα, αλλά εγώ δεν πήγα για να μείνω. Πήγα για να παρακολουθήσω ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο και να γνωρίσω από κοντά όλα τα studios. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους ανθρώπους της για να την εγκαταλείψω!»

Γάμος, οικογένεια, παιδιά;

«Ο γάμος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση με μεγάλες ευθύνες και όταν γίνεται πρέπει να γίνεται σωστά, αλλιώς οι άνθρωποι οδηγούνται σε δυστυχία. Νομίζω ότι δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο ακόμη τουλάχιστον».

Το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σου;

«Δύσκολη ερώτηση. Έχω πολλές σημαντικές στιγμές , ίσως γιατί μ αρέσει να δίνω στις στιγμές μου αξία. Δεν είμαι από εκείνους που αφήνουν τις στιγμές τους να περνούν έτσι.

Δίνω σημασία ακόμη και στα πιο απλά. Έτσι η ζωή μας νομίζω ότι αποκτά άλλη διάσταση και χαιρόμαστε περισσότερο ότι μας φέρνει η μοίρα».

Ασχολείσαι με τα social media δεν πιστεύεις ότι αποξενώνουν τους ανθρώπους;

«Νομίζω ότι έχει σχέση με τη χρήση που κάνεις . Όχι, δεν αποξενώνει. Εγώ έχω κάνει σπουδαίους φίλους, έχω γνωρίσει αξιόλογα άτομα, σίγουρα όμως θέλει προσοχή.»

Τι είναι η «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ» ;

«Είναι μια βιωματική μέθοδος υποκριτικής, αλλά κυρίως προσωπικής ανάπτυξης, όπου μέσα από πολύ ευχάριστες ασκήσεις και τεχνικές μαθαίνουμε να διαχωρίζουμε, να ελέγχουμε και να εκφράζουμε σωστά τα συναισθήματά μας.

Ζούμε σε ένα κόσμο αριθμών, σε ένα κόσμο που διαρκώς μας ζητούν να αποδείξουμε πόσο καλοί είμαστε σε όλα, μας φοράνε κοστουμάκια- ρόλους, από την ώρα που γεννιόμαστε και τις περισσότερες φορές, ζούμε ζωές άλλων, χάνουμε τους στόχους μας , τα θέλω μας, άρα την ευτυχία μας.

Έρχεται λοιπόν η «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ» και μας βοηθάει όλα αυτά να τα τακτοποιήσουμε μέσα μας και να διεκδικούμε τα δικά μας θέλω με τρόπο έντεχνο.

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα έχω 5 ομάδες, αλλά ομάδες που πηγαίνω συχνά υπάρχουν και στην Καβάλα, στην Κύπρο, στην Θεσσαλονίκη, όπου θα είμαι μάλιστα 16-17 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για σεμινάριο.

Το μαγικό είναι ότι ενώ κάθε κύκλος σεμιναρίου ολοκληρώνεται σε ένα τρίμηνο (οι συναντήσεις γίνονται μια φορά την εβδομάδα) έχω μαθητές μαζί μου 8,9 και 10 χρόνια». 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here