Ο Τσίπρας είπε αυτό που δεν τόλμησαν να πουν Μητσοτάκης-Σακελλαροπούλου: Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις για την πολύπαθη Κύπρο;

0
447

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνούνται να ταυτίσουν τις Ρωσικές αναθεωρητικές πρωτοβουλίες δια των όπλων στην Ουκρανία με την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ξεκάθαρη θέση, συνδέοντας τις δύο επιθετικές πρακτικές και στηλιτεύοντας την παθητική στάση της ΕΕ, η οποία παραμέρισε όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο και αρνείται να επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στάση της χώρας μας και τον επικείμενο αντίκτυπο που θα έχει η Ελλάδα από την πολεμική σύρραξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως πρέπει να αναγνωριστούν τα λάθη που έχει διαπράξει η ΕΕ, κάνοντας λόγο για αδυναμία της να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ επέκρινε την παθητικότητά της σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν.

«Ή μήπως δεν έγιναν όλα αυτά;»διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο α λα καρτ.

«Όσα έχουν γίνει στην Ευρώπη και στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν στην έκπτωση του διεθνούς δικαίου και άνοιξαν κερκόπορτες στους ισχυρούς να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους λιγότερους ισχυρούς. Πολύ συχνά με τα όπλα. Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια για την πολύπαθη Κύπρο;»…διερωτήθηκε, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν.

«Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό;» αναρωτήθηκε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι άκουσε «κάποιους να μιλάνε για πρωτοφανές γεγονός» σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Λες και δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε εισβολή» σχολίασε.

Και συμπέρανε: «Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, λοιπόν, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here