Κατά την διάρκεια παρέμβασης του Πάνου Καμένου στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 26/02/2014 είπε τα ακόλουθα:
Θέλω πολύ σύντομα να τοποθετηθώ όσον αφορά το Κυπριακό και λόγω της επίσκεψης που κάναμε το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο και τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα σχέδιο «Ανάν ΙΙ», που υποκρύπτει, όχι μια λύση Ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά μια λύση συνομοσπονδίας, η οποία είναι αντίθετη και ως προς την πάγια εθνική πολιτική για το Κυπριακό, αλλά και ως προς τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Χαίρομαι που ο κ. Υπουργός επί των Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει και εκεί.
Δηλαδή, η αρχή της ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας και της ενιαίας κυριαρχίας που μέσα σ’ αυτό το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει επί λέξει ότι προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια εξωτερική και εσωτερική κυριαρχία που τεμαχίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες είναι η λύση της συμφωνίας του Ντέιτον, που εφαρμόστηκε και εκεί με αποτέλεσμα να έχουμε τις κακές εξελίξεις για τις οποίες μας ενημέρωσε ο κ. Υπουργός.
Αυτές, λοιπόν, τις κακές εξελίξεις φοβόμαστε και εμείς και τα κυπριακά κόμματα, τα οποία θα είναι εξάλλου εδώ την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες.
Θέλω να πω εδώ ότι λυπούμεθα διότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως, ούτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και ούτε στα υπόλοιπα κόμματα από την κυπριακή πλευρά και από τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη!!
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εμείς παρόλα αυτά θα επιδιώξουμε να υπάρξει μια εθνική θέση και μια εθνική λύση.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σ’ αυτό ότι και η πλειοψηφία η οποία στηρίζει την Κυβέρνηση στη Κύπρο, μέσω του ΔΗΚΟ, με απόφαση που πάρθηκε το Σάββατο το βράδυ, απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση.
Έχουμε ένα Πρόεδρο, ο οποίος ιδιαίτερα για το θέμα του Κυπριακού έχει χάσει – εάν θα υπήρχε στο Σύνταγμα, αντίστοιχη διάταξη, όπως υπάρχει στο Ελληνικό Σύνταγμα – την αρχή της δεδηλωμένης. Βέβαια δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Κύπρο, υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία.
{jcomments on}