Είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικό το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο πρυτάνεις έλαβαν και άνοιξαν τον «ύποπτο» φάκελο του άγνωστου αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος μάλιστα έκανε περί τις 12 αποστολές σε ισάριθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Επρόκειτο για κάποια κακόγουστη φάρσα, που κατάφερε να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό; Υπάρχει πράγματι κάτι πίσω από αυτές τις αποστολές των φακέλων, στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν μηνύματα υπέρ του Ισλάμ;
Σε κάθε περίπτωση και μιλώντας με ανθρώπους που ακαδημαϊκά ασχολούνται με την έρευνα επάνω σε χημικά και βιολογικά όπλα, το συμπέρασμα είναι ότι τα συμβάντα θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαιτέρως τις αρμόδιες αρχές.
Σε ότι αφορά τις διωκτικές αρχές, καταπώς αποδείχθηκε δεν είχαν την παραμικρή πληροφορία, κάτι που φάνηκε και από την αντίδρασή τους μετά τον εντοπισμό του πρώτου φακέλου στο κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Φαντάζομαι όμως ότι πλέον, τόσο στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όσο και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα ψάχνουν – εάν ήδη δεν τις έχουν – απαντήσεις στα δικά τους ερωτήματα.
Βλέπετε, δεν πρόκειται για 12 φακέλους που απλώς εστάλησαν, δεν περιείχαν κάτι επικίνδυνο και άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η κοινή γνώμη αναμένει εξηγήσεις και για λόγους ψυχολογίας – όπως λένε και στα εξωτερικά – εάν θέλετε.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση δηλαδή μιας κακόγουστης, ωστόσο καλοστημένης φάρσας, αυτός ή αυτοί που την επινόησαν, σε κάθε περίπτωση απέδειξαν ένα τεράστιο κενό ασφαλείας και μάλιστα σε έναν ιδιαιτέρως ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, στους χώρους της οποίας εκτίθενται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες (καθηγητές, υπάλληλοι, φοιτητές, γονείς κ.α.).
Αποφεύγω ακόμα και να φανταστώ τί θα συνέβαινε εάν ένας απ’ όλους αυτούς του φακέλους περιείχε πράγματι κάποια ουσία, όπως ο άνθρακας, που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο στη νέα τάξη πραγμάτων.
Και πολύ περισσότερο το αποφεύγω, διότι ως χτύπημα θα ήταν τυφλό, αφού οι εν λόγω φάκελοι θα μπορούσαν να ανοιχτούν, πέραν των πρυτάνεων, από τον οποιονδήποτε.
Το μόνο θετικό μήνυμα απ’ όλη αυτή την ιστορία, η ετοιμότητα ως Σώματος της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας, οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της οποίας απέδειξαν περίτρανα γι’ άλλη μια φορά την τεχνογνωσία, αλλά κυρίως τον βαθμό ετοιμότητας που τις διέπει.