Παίρνουν πίσω τις φόρο-ελαφρύνσεις με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση!

0
496

Η κυβέρνηση βγάζει από το κάδρο των πρόσθετων ελαφρύνσεων το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους το επόμενο έτος.

Παγώνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία – υποτίθεται πως – σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών, με την κυβέρνηση να επικαλείται την ενεργειακή κρίση.

Όπως σημείωσε μάλιστα προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Τα όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος ‘τρώγεται’ από την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»…το οποίο είναι ένα μήνυμα για να…ξεχάσουν οι πολίτες τις φόρο-ελαφρύνσεις. Και μάλιστα την ώρα που η ανεπαρκής διαχείριση της κρίσης ανατιμήσεων από την κυβέρνηση μειώνει σε πρώτο χρόνο τα εισοδήματα μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ανακοίνωση του ελλιπούς πακέτου μέτρων των 500 εκατ. ευρώ έδωσε ξεκάθαρο στίγμα, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά «στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, αλλά είναι αναγκαία για να προστατεύουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» και «τροποποιούν προσωρινά προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής απορροφώντας δημοσιονομικό χώρο…», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Ταξική πολιτική

Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται τόσο να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα της ακρίβειας όσο και να θεσπίσει φόρο-ελαφρύνσεις. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση υποσχόταν την εξαγγελία ενός νέου γύρου φόρο-ελαφρύνσεων σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούσε η υψηλότερη ανάπτυξη, κάτι το οποίο τώρα παίρνει πίσω, αν και διατηρεί υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη.

Ενώ πριν λίγες ημέρες εφάρμοσε την ταξική ελάφρυνση για τις γονικές παροχές μέχρι τις 800.000 ευρώ (ίσχυε ήδη μέχρι τις 150.000 ευρώ), κάτι το οποίο αφορά μόλις το 10% των πολιτών και μάλιστα των πιο πλούσιων.

Δεύτερες σκέψεις για ΕΝΦΙΑ

Συνεπώς, οι όποιες ελαφρύνσεις σχεδιάζονταν μπαίνουν προσωρινά «στον πάγο», ενώ ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμη και για πάγωμα του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο δρομολογούσε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό της τάξεως του 8% σε μέσο-σταθμική βάση, με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον βασικό και προσαρμογή της δομής του φόρου και των συντελεστών του στα νέα δεδομένα τα οποία απορρέουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα «τρέχει», ωστόσο αποτελεί ερώτημα το εάν θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως είναι ο στόχος ο οποίος έχει ανακοινωθεί. Ορισμένες πληροφορίες φέρνουν έτοιμη την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση και του μέτρου αυτού.

Άγνοια για τη διάρκεια της κρίσης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρχίζει και αλλάζει το αφήγημα περί του πόσο θα διαρκέσει όλη αυτή η κατάσταση.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε σήμερα στο Mega o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα μέτρα σχετιζόμενα με την ακρίβεια.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here