Το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις κατάφωρα αντισυνταγματικές…
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε την εξής παρέμβαση, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:
Άκουσα τον εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού εθίμου. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιο άστοχη παρατήρηση από αυτή, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς γνώση των παρατηρήσεων που έχουν υπάρξει για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Νομίζω ότι σας τα είπαν πάρα πολύ καθαρά. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου, οι οποίες είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές.
Νομίζω, κύριοι της ΝΔ, ότι δεν μπορείτε να προσεγγίζετε το Σύνταγμα και το συνταγματικό πλαίσιο με βάση τη συγκυριακή πλειοψηφία. Το Σύνταγμα, μέσα από τις διατάξεις του, αποτυπώνει συσχετισμούς, αντιλήψεις, κοινωνικούς αγώνες. Δεν μπορεί, κάθε φορά, να το αντιμετωπίζουμε στη βάση μίας πλειοψηφίας όπως τον οποιονδήποτε νόμο.
Με τις συγκεκριμένες διατάξεις έρχεστε και παρεμβαίνετε στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Ναι ή όχι; Όταν εισαγάγετε την έννοια της προληπτικής απαγόρευσης απεργίας, τι σημαίνει αυτό; Τι είναι;
Όταν για πρώτη φορά, απέναντι στη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της Συλλογικής Σύμβασης και διαπραγμάτευσης, εισαγάγετε την ατομική σύμβαση, είναι ή δεν είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό;
Παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο των σωματείων. Από πού κι ως πού; Ποια είναι η αντίληψή σας για τα σωματεία και τους κοινωνικούς αγώνες, για την αυτονομία που πρέπει να τα χαρακτηρίζει; Και καταφεύγετε σε εύκολους όρους. «Εργατοπατέρες» και «κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός».
Ποιοι; Εσείς που πάντοτε υποστηρίξατε, μέσα από τις πρακτικές σας-και οι δικές σας δυνάμεις στο συνδικαλισμό-ακριβώς αυτή την πρακτική! Μόνο μετά το ‘74 είχαμε σκιρτήματα αυτόνομων κοινωνικών διεργασιών και συνδικαλιστικών πρακτικών. Ναι ή όχι;
Καταργείτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όταν η προστασία της εργασίας είναι από τα πρώτα καθήκοντα που επιβάλλει το Σύνταγμα στην Πολιτεία. Πως θα υπάρξει η προστασία εκ μέρους του κράτους, του υπουργείου, στο χώρο της εργασίας χωρίς όπλα, χωρίς βραχίονες; Μέσα από τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διορισμένης με το γνωστό τρόπο, Αρχής;
Αναλυτικά η παρέμβασης στην Βουλή της ένστασης αντισυνταγματικότητας του εργασιακού ν/σ από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη: