Παρέμβαση υπέρ του «κορωνο-ομολόγου» στη Σύνοδο Κορυφής από τον Μητσοτάκη.

0
648

Στην έκδοση κορωνό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες της ΕΕ στην κοινή τους επιστολή επέμεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Υπογράμμισε ακόμη την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το ζήτημα της Τουρκίας και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Το τελεσίγραφο 10 ημερών των Κόντε-Σάντσεθ

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόντε δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατέφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες.

Αντί αυτού, υποστήριξε ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ – τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup – την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.

Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Η δραματική συνεδρίαση έκλεισε με το «βέτο» που άσκησε η Ιταλία και η Ισπανία, στο προσχέδιο, διότι αυτό δεν περιείχε τα «κορωνο-ομόλογα» που ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας, αλλά και της Ολλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here