Την απόφαση ότι δικαιολογείται η έκδοση στην Ελλάδα, του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εξέδωσε την Τετάρτη 21/08/2013 το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.
Στη συνέχεια, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρία του, για να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης, που ζήτησε αναβολή της εκτέλεσης του εντάλματος και σύλληψης μέχρι τις 26 Αυγούστου 2013, επικαλούμενη λόγους υγείας του κ. Μιχαηλίδη.
Μετά από τη διακοπή, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε όπως ο κ. Μιχαηλίδης συλληφθεί και παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να εκτελεστεί το διάταγμα.
Με το άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου, ο κ. Μιχαηλίδης διακομίστηκε στο Γ.Ν Λεμεσού, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία και πόνο στο στήθος Η απόφαση για το γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ντίνο, θα ανακοινωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2013.
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2013 τερμάτισε την αρχική διαδικασία γιατί οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν νέα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, μετά την τροποποίηση από την κυπριακή Βουλή του Συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η έκδοση Κυπρίων πολιτών.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Ευστάθιος Ευσταθίου κατηγόρησε τότε τη Βουλή πως με την τροποποίηση του Συντάγματος έχει απαλειφθεί η προστατευτική ασπίδα των πελατών του και έκρινε ότι το νέο ένταλμα θα στερήσει από αυτούς την προστασία.
Χαρακτήρισε δε, πρωτοφανές και ανήκουστο το γεγονός ότι έγινε τροποποίηση του Συντάγματος για να στερηθούν οι πελάτες του, όπως είπε, των δικαιωμάτων τους. Τους ισχυρισμούς του κ. Ευσταθίου απέρριψε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίαζε από το 2004 την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ήταν υποχρέωση της να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο Ζήγρας «έδωσε» τον Μιχαηλίδη
Τον Ντίνο Μιχαηλίδη, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου και πρόεδρο του πολιτικού κόμματος ΑΔΗΚ, κατονόμασε ο εξάδελφος του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ως τον άνθρωπο που παραλάμβανε τις μίζες από τα οπλικά συστήματα και τις μετέφερε με βαλίτσες στην Ελλάδα με παράδοση στον Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
«Ο Ντίνος Μιχαηλίδης με ενημέρωνε από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, ότι αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες για τον Τσοχατζόπουλο. Τότε μου είπε να πω στον Άκη να υπογράψει την οψιόν για τα Tor-M1, αλλά αρνήθηκα» είπε χαρακτηριστικά ο εξάδελφος του πρώην υπουργού στις αρχές Ιουλίου 2013 σε μία από τις καταθέσεις του στην πολύκροτη δίκη για τις χρυσές μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ποιος είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα.
Έλαβε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959 και για τη δράση του επικηρύχθηκε και κατεζητείτο από τους Άγγλους μέχρι το τέλος του αγώνα.
Το 1961 διορίστηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και διετέλεσε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών (1969-1972).
Ήταν διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (1978-1980). Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου παρά τω Προέδρω (1980-1982). Υπουργός παρά τω Προέδρω και υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού (1982-1988).
Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε Βουλευτής Λεμεσού. Το Μάρτιο του 1993 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι το Νοέμβριο του 1997. Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (1996-1998). Υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη (1998-1999).
Ιδρυτής και Πρόεδρος του Πολιτικού κόμματος Α.Δ.Η.Κ το 1999. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.
{jcomments on}