Πείτε μας τι κάνετε τα… λεφτά του Έλληνα;;….του Ν.Γ. Δρόσου

0
348

Όταν το ν/σ για τον νέο φόρο ακινήτων, για το οποίο ωρύεται ολόκληρη η Ελλάδα, μένει αναρτημένο στη «Διαύγεια» για δημόσια διαβούλευση μόλις 2 εργάσιμες ημέρες, και μάλιστα με κρυμμένα τα σχόλια, είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσεις για διαφάνεια.

Όταν ο ίδιος ο ιστότοπος της «Διαύγειας», ο οποίος δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης δυνατότητα παρακολούθησης των αποφάσεων της «διοίκησης», παραμένει ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος για τον κοινό χρήστη του διαδικτύου, με στοιχεία ατάκτως ερριμμένα, ποιος ο λόγος να ισχυρίζεσαι ότι είναι «όλα στο φως»;

Ποιος ο λόγος να πιστεύει κανείς ότι στην πατρίδα των «Greek Statistics» έχουν όλα αλλάξει και ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος, σχετικά με την ορθή απεικόνιση των στοιχείων ή των πεπραγμένων του δημόσιου τομέα, δεν μπορούν να επαναληφθούν;

Στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, έχει γίνει μια καλή πρώτη αρχή. Τα τελευταία δύο χρόνια αναρτάται ένας πλήρης απολογισμός της κάθε οικονομικής χρήσης και παρέχεται αιτιολόγηση για το πώς ξοδεύτηκαν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.

Αντίστοιχη έκθεση δεν είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες των δύο άλλων Όπλων. Του Στρατού Ξηράς, τα άρματα του οποίου είδαμε χθες να παρελαύνουν με δανεικά καύσιμα, και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην απολογιστική έκθεση που εκπονεί το Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει καταγραφή των κυριότερων δράσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος, ανάλυση του λειτουργικού προϋπολογισμού και των απλήρωτων υποχρεώσεων, απαιτήσεις έναντι τρίτων, στοχοθεσία και οικονομικοί κίνδυνοι, καθώς και οι βασικές οικονομικές καταστάσεις της χρήσης που πέρασε. Υπάρχουν επίσης γραφήματα, πίνακες και πληθώρα άλλων στοιχείων.

Με λίγα λόγια, υπάρχει μια πλήρης απολογιστική έκθεση, η οποία φέρει τις υπογραφές του Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του ΓΕΝ και του Αρχηγού του ΓΕΝ, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί, με σχετική ευχέρεια, να πληροφορείται τι έγιναν τα λεφτά του.

Με αυτόν τον τρόπο το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ότι σέβεται το χρήμα του πολίτη.

Με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση τι γίνεται;

Πόσα δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς και οργανισμοί επιδεικνύουν αντίστοιχο σεβασμό στο χρήμα που αγκομαχά να τους δώσει ο φορολογούμενος;

Το γεγονός ότι η μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ συνεχίστηκε κανονικά ενώ αυτοί απεργούσαν, κατά το παράδειγμα άλλων συναδέλφων τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο παρελθόν, πώς θα αποτυπωθεί στα δημόσια οικονομικά;

Ίσως, για πολλούς από εμάς, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά να είναι «πού ζεις αδερφέ μου;» και «τι περιμένεις από αυτόν τον τόπο;».

Για πολλούς άλλους, όμως, δεν είναι έτσι. Για τη σημερινή κατάντια του τόπου μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια που τη συνόδευσε.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η ανοργανωσιά, ο κακός τρόπος λειτουργίας και η χαμηλή αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Το γεγονός ότι τα χρήματα άλλαζαν χέρια και ελάχιστοι γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε…

Εάν ο πολίτης δεν αντιληφθεί ότι υπάρχει, πράγματι, μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας αλλά και λογοδοσίας στον δημόσιο τομέα γιατί να πιστέψει ότι δεν είναι δυνατόν να συμβούν τα ίδια ατοπήματα που μας οδήγησαν στη σημερινή μας κατάντια;

Εάν υπάρχει ένας τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ίδιο το κράτος, το οποίο σήμερα φροντίζει να τους ξεζουμίζει πέραν κάθε ορίου και αντοχής, αυτός είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Είναι ικανό το κράτος να τους την προσφέρει;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here