Περίεργη υπόθεση η εξαφάνιση της λίστας που περιελάμβανε πολιτικά πρόσωπα για «αιφνίδιο πλουτισμό»!

0
356

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες πολιτικής συγκάλυψης υποθέσεων αιφνίδιου πλουτισμού

Στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής» (16-3-14) δημοσιεύθηκε καταγγελία κατά του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη σχετικά με την γνωστή υπόθεση της λίστας των 1.700 φυσικών προσώπων που επρόκειτο να ελεγχθούν για αιφνίδιο πλουτισμό.

Το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Χάθηκε η λίστα με 1.700 μεγάλο-φοροφυγάδες», σύμφωνα πάντοτε με την «Κ», στηρίζεται τόσο σε στοιχεία του ίδιου του ΥΠΟΙΚ όσο και σε συνέντευξη πρώην στελέχους του, της κ. Αικ. Φραντζεσκάκη.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η πικρή ιστορία της λίστας των 1.700» αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

1. Σε σχέση με την μεταβίβαση των ελέγχων της λίστας των 1.700 φυσικών προσώπων που έγινε τον Νοέμβριο του 2012 στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και την διάλυση των τριμελών συνεργείων ελέγχου, μετά από απόφαση του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη, η κ. Φραντζεσκάκη περιγράφει την κίνηση αυτή ως «ακατανόητη».

Μάλιστα η ίδια αναφέρει πως «έως τον Ιούνιο του 2012 –όταν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης οδήγησαν σε αναστολή της ελεγκτικής δραστηριότητας– είχαν καταλογιστεί 120 εκατ. ευρώ φόροι από τη λίστα»!

Επομένως συνδέει το τότε «πάγωμα» των ελέγχων με την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα Συγκυβέρνηση και βέβαια με την νέα πολιτική ηγεσία που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 καθήκοντα στο ΥΠΟΙΚ.

2. Υπενθυμίζεται πως το ίδιο πρώην στέλεχος του ΥΠΟΙΚ κατέθεσε στις 6-3-13 στην Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση της τύχης της λίστας Lagarde ότι «κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονται στην επίμαχη λίστα συμπεριλαμβάνονται και στη λίστα με τα 1.750 προς έλεγχο ονόματα που η ίδια και οι συνεργάτες της συνέταξαν»!

Πρόκειται επομένως για άτομα που ανήκουν στην κατηγορία του αιφνίδιου πλουτισμού των οποίων οι υποθέσεις δεν συσχετίσθηκαν με την λίστα Lagarde λόγω της γνωστής πλέον απόκρυψης της τελευταίας.

3. Η κ. Φραντζεσκάκη κάνει λόγο για πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην λίστα αιφνίδιου πλουτισμού και σε άλλο σημείο της συνέντευξης της αναφέρει πως γνωρίζει περιπτώσεις ελεγκτών που δέχθηκαν άνωθεν ερωτήματα του τύπου «γιατί ελέγχεται ο τάδε φορολογούμενος»……

Για την παραπάνω υπόθεση έχω καταθέσει στη Βουλή σειρά Ερωτήσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 4-2-14, χωρίς όμως το υπουργείο Οικονομικών να ρίξει τελικά φως στις σκοτεινές πτυχές της.

Μάλιστα έκτοτε τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο καθώς πρόσφατα παραιτήθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας (ΚΕΦΟΜΕΠ) στην οποία είχαν μεταφερθεί οι εν λόγω φάκελοι και άλλα 8 στελέχη της αντικαταστάθηκαν.

Εδώ πρέπει να αναφέρω πως ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας μου στη Βουλή στις 4-2-14 ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως «από τους ελέγχους αυτοαπασχολουμένων ατόμων μεγάλου πλούτου το 2013 ολοκληρώθηκαν 428 έλεγχοι».

Σύμφωνα όμως με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που δημοσίευσε χθες η «Κ» το 2013 ολοκληρώθηκαν 368 έλεγχοι αιφνίδιου πλουτισμού, δηλαδή κατά 16% λιγότεροι απ’ όσους μου απαρίθμησε στην απάντηση του ο κ. Μαυραγάνης…

Επειδή από όλα τα παραπάνω δημιουργούνται πλέον σοβαρότατα ερωτήματα για την τύχη της λίστας των 1.750 υποθέσεων «αιφνίδιου πλουτισμού»……ερωτάστε;

1. Ποιοι είναι οι ελεγχόμενοι πολιτικοί που περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα; Θα εκδώσει το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωση όπως έκανε στην περίπτωση των 3 βουλευτών για εμβάσματα στο εξωτερικό;

2. Ποια είναι η απάντηση σας στις πολιτικές ευθύνες που επισημαίνει η κ. Φραντζεσκάκη; Σκοπεύετε να αναλάβετε το μέρος που σας αναλογεί;

3. Πόσες υποθέσεις από τις 1.750 ελέγχθηκαν τελικά ανά έτος; Να δοθεί πίνακας με τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 1ο τρίμηνο του 2014, ο οποίος θα περιέχει τα σύνολα των οφειλών των εν λόγω φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκαν καθώς και τα συνολικά εισπραχθέντα ποσά ανά έτος μέχρι σήμερα.

Επειδή είναι η 5η φορά που επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, σας ενημερώνω πως αν δεν υπάρξει ούτε τώρα πλήρης και ειλικρινής απάντηση όλων των ερωτημάτων που σας θέτω, θα ζητήσω τον έλεγχο των σχετικών καταγγελιών από την Δικαιοσύνη.

Αθήνα, 17.3.2014
Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτής Μαγνησίας. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here