Πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο: Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές της και τα έσοδά της!

0
260

Κίνα και Ινδία απορροφούν το 89% των εξαγωγών της Ρωσίας!

Έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα από την ημέρα που ΕΕ και G7 επέβαλαν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου θεωρώντας πως έτσι θα επιφέρουν πλήγμα στην ρωσική οικονομία αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να αυξήσουν τις Ρωσικές εξαγωγές κατά 16% ή αλλιώς 468.000 βαρέλια την ημέρα ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες!

Το 89% των εξαγωγών της σε αργό πετρέλαιο απορροφούνται από Κίνα και Ινδία!

Οι εισροές από τους δασμούς εξαγωγής αργού αυξήθηκαν κατά 21 εκατομμύρια δολάρια σε 143 εκατομμύρια δολάρια τις επτά ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ το μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 6 εκατομμύρια δολάρια σε 123 εκατομμύρια δολάρια και αυξήθηκε για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες.

Ο δασμός Δεκεμβρίου είναι 5,91 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο αριθμός αυτού του μήνα βασίζεται στη μέση τιμή των 71,1 δολαρίων στα Ουράλια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο δασμός για τον Ιανουάριο μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερος, με τις τιμές των Ουραλίων στη Βαλτική να κυμαίνονται κατά μέσο όρο περίπου 53 δολάρια το βαρέλι κατά τις πρώτες 24 ημέρες της περιόδου υπολογισμού Ιανουαρίου, η οποία διαρκεί από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media.

Με λίγα λόγια τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των δυτικών αντι-ρωσικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο η Ρωσία κερδίζει επιπλέον έσοδα.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της για τον Covid, κάτι που θα μπορούσε τελικά να πυροδοτήσει τη ζήτηση για καύσιμα, η οποία είχε περιοριστεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό θα «σφίξει» ξανά την αγορά και φυσικά εις βάρος των Δυτικών.

Οι Κινέζοι έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε άφθονο Ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ρωσία από τις 5 Δεκεμβρίου έχει πάψει να είναι προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Ευρώπη καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές Ρωσικού αργού δια θαλάσσης.

Έτσι έκλεισε ουσιαστικά η πλησιέστερη αγορά πετρελαίου της, η οποία απέσπασε περίπου το ήμισυ των προμηθειών της χώρας.

Με εξαίρεση έναν μικρό όγκο που παραδόθηκε στη Βουλγαρία, οι θαλάσσιες ροές ρωσικού αργού προς το Ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν σταματήσει.

Το αργό που δεν προμηθεύεται πλέον η Ευρώπη έχει εκτραπεί προς την Ασία, με έναν στολίσκο δεξαμενόπλοιων να ταξιδεύουν γύρω από την ήπειρο και μέσω της διώρυγας του Σουέζ για να παραδίδουν φορτία στην Ινδία και την Κίνα.

Αυτή η ροή αυξήθηκε σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 9 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας το 89% του συνόλου του αργού που αποστέλλεται από τα ρωσικά λιμάνια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που καταγράφει το Bloomberg.

Περισσότερο από το ήμισυ του αργού που φορτώνεται από λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής κατευθύνεται προς τη Διώρυγα του Σουέζ με πλοία που δεν δείχνουν τελικό προορισμό.

Ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που κατευθύνονται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές των Ρωσικών προμηθειών, συν οι ποσότητες σε πλοία που δεν έχουν ακόμη δείξει τελικό προορισμό, εκτινάχθηκε τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Δεκεμβρίου με μέσο όρο 2,73 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτό είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο από τον όγκο που αποστέλλονταν τις τέσσερις εβδομάδες αμέσως πριν από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο όγκος του αργού στα πλοία που φεύγουν από τη Βαλτική και παρουσιάζουν τον επόμενο προορισμό τους ως το Πορτ Σάιντ ή τη Διώρυγα του Σουέζ εκτινάχθηκε στα 890.000 βαρέλια την ημέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here