Τι ισχύει με την κυβέρνηση της ΝΔ και τα Funds…
Ακόμα και για μικρά ποσά, οι χρεωμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μπορεί να ζήσουν τραγικές στιγμές όπως αυτές που βίωσε σήμερα η δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού.
O δικηγόρος Ζαννής Σιδέρης εξηγεί τι ισχύει για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και πότε γίνεται κατάσχεση.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της κατάσχεσης της κατοικίας της Ιωάννας Κολοβού, για ένα χρέος που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, δηλαδή ένα ποσοστιαίο κλάσμα μόλις της πραγματικής αξίας του ακινήτου.
Η βίαιη έφοδος των Αστυνομικών και του Δικαστικού Επιμελητή στο σπίτι της στα Ιλίσια, προκαλεί και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ένας πολίτης κινδυνεύει να χάσει εντελώς το σπίτι του, για μικρό χρέος.
Ο Ζαννής Σιδέρης, δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος σε ζήτημα υπερχρέωσης και υποθέσεις νόμου Κατσέλη, πτωχεύσεων ρυθμίσεων και πλειστηριασμών, εξηγεί στο Newsbomb.gr τι ισχύει για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και πότε γίνεται κατάσχεση.
«Δεν υπάρχει θεωρητικά όριο χρημάτων για να γίνει πλειστηριασμός. Ρεαλιστικά πλειστηριασμοί γίνονται πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται και για μικρότερα χρέη, ακόμα και για χίλια ευρώ», όπως και ο πλειστηριασμός που έγινε στο σπίτι της κας Κολοβού.
Για το πως μπορεί κάποιος να διαφυλάξει το σπίτι του από πλειστηριασμό, ενώ έχει χρέη θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη:
«Να έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη, να έχει ρυθμίσεις στο δάνειο του, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα, αλλά και όποιος είναι ευάλωτος οφειλέτης, αρκεί να αποδείξει ότι πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όποιος δεν έχει κάποιο από τα προαναφερόμενα, για οποιοδήποτε ποσό μπορεί να κατασχεθεί το σπίτι του».
«Ρεκόρ» πλειστηριασμών το 2022.
«Οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν εκτιναχθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον το σύνολο των δανείων έχουν πουληθεί σε ξένα funds τα οποία κινούνταν άκρως επιθετικά. Πέρα όμως από αυτό, να αναφέρουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λόγω καραντίνας.
Επίσης, τον Αύγουστο, δεν γίνονται ποτέ πλειστηριασμοί. Άρα ένα 7μηνο της προηγούμενης χρονιάς που δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός, είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν όλοι για το 2022»...επεσήμανε ο κος Σιδέρης.