Πολυμορφικό όχημα η ΝΔ: Οι τρεις τάσεις και ο δελφίνος.

0
635

Η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί η πολυφωνία στη Νέα Δημοκρατία για ένα ζήτημα που, η αλήθεια είναι, την ταλάνισε πολύ επί σχεδόν τριάντα χρόνια. 

Και, κατά πως φαίνεται, το Μακεδονικό θα συνεχίσει να την ταλαιπωρεί και μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευτεί την επόμενη μέρα ως……τρεις Νέες Δημοκρατίες αλλά και με έναν δελφίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε εξαρχής ότι η επίλυση του Μακεδονικού από τη σημερινή κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Από τη μια η ενθουσιώδης υποδοχή εκ μέρους της Ευρώπης και των ΗΠΑ των πρωτοβουλιών Τσίπρα και Ζάεφ – σε πλήρη αντίθεση με τις δικές του παλινδρομήσεις και την επί μακρόν διγλωσσία του εντός και εκτός συνόρων – κι από την άλλη η καχυποψία της κοινής γνώμης για το αν η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει καθαρή θέση στο ζήτημα, συνέθεταν έναν σκόπελο δύσκολο να ξεπεράσει.

Εκείνο, ωστόσο, που μάλλον δεν περίμενε ήταν ότι, με αφορμή την κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία, θα αποκαλυπτόταν το εσωκομματικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί, ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η εικόνα που εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως με τις ομιλίες αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της ανέδειξε ότι ακόμα και αυτή η συγκολλητική ουσία της «εξουσίας εν αναμονή», η οποία στο παρελθόν έχει λειτουργήσει πυροσβεστικά στη συντηρητική παράταξη, δεν «πιάνει» στη μητσοτακική ΝΔ. Η συζήτηση στη Βουλή απελευθέρωσε τις αντίρροπες δυνάμεις που υπάρχουν στο κόμμα.

Καταρχάς, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του και με σαφές το φλερτ του προς όλα τα δεξιά και ακροδεξιά στελέχη εντός και εκτός ΝΔ, όπως και με τη συνεχή επωδό «Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», στοιχήθηκε απέναντι στον πρόεδρο της παράταξης, που είπε ότι «ποτέ η Ελλάδα δεν μονοπώλησε τη γεωγραφική Μακεδονία».

Ως συνέχεια δε της παρουσίας του στο βήμα της Βουλής ήρθε και η φωτογραφία με τους υπουργούς του και στενούς συνεργάτες του, τον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Νότη Μηταράκη, τον Κώστα Καραγκούνη και τον Ανδρέα Κατσανιώτη. Μια επίδειξη ισχύος με ένα μόνο μέρος από τους πιστούς του βουλευτές που συναπαρτίζουν τη σημερινή «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σαφείς αποστάσεις από την «πλατφόρμα Σαμαρά» στο Μακεδονικό πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, όχι όμως ταυτιζόμενη με τον αδελφό της, αλλά κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Το…..χρωστούσε μάλλον στον κ. Σαμαρά, ο οποίος με την αποστροφή του «βέβαια, υπήρχαν κι άλλες απόψεις στη συνέχεια» σε σχέση με τη δική του γραμμή για μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων, «κάρφωνε» την ίδια και τον Κώστα Καραμανλή.

Στα «αντίποινα» και η υπεράσπιση των ενεργειών του πατέρα της για το Μακεδονικό, κόντρα στα όσα υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Ως η υπουργός Εξωτερικών του Βουκουρεστίου, επανέλαβε τις τότε θέσεις της, όπως και τη διάθεση για εξεύρεση λύσης και από την πλευρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς και από τον Κώστα Καραμανλή, λύσεις που δεν προχώρησαν λόγω σκοπιανής αδιαλλαξίας.

Και, βέβαια, υπήρχε και η……τρίτη Νέα Δημοκρατία, η μεσοβέζικη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που από την εθνική θέση του Βουκουρεστίου, το erga omnes και τον γεωγραφικό προσδιορισμό κατέληξε στην καταψήφιση της λύσης, επειδή την κατόρθωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ρόλο αντι-Κυριάκου

Με τις τρεις Νέες Δημοκρατίες να είναι ευδιάκριτες στην τελική ευθεία για τις κάλπες, εκείνος που ξεχώρισε μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας και πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας.

Σε μια συναινετική ομιλία, που καταδίκασε τις απόπειρες εκφοβισμού Ελλήνων βουλευτών αλλά και τις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να προκαλέσει ένταση, αποσπώντας έτσι το χειροκρότημα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κερκυραίος πολιτικός κατέθεσε και το πολιτικό στίγμα του, προβάλλοντας ένα μετριοπαθές, φιλελεύθερο προφίλ, με επιστέγασμα την καραμανλική θέση για το Μακεδονικό.

Κάπως έτσι κέρδισε το «credit» και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που εξήρε τη στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να καταδικάσει τα φαινόμενα βίας και απειλών κατά εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νίκος Δένδιας -πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στη Β΄ Αθήνας- έδειξε την πρόθεσή του να δηλώσει ηγετικό «παρών» ως εκφραστής της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς.

Σε μεγάλη εκδήλωση πριν από οκτώ μήνες στο «Κάραβελ», με έντονο το καραμανλικό στοιχείο, ο κ. Δένδιας μίλησε για την Κεντροδεξιά του μέλλοντος που πρέπει να γίνει και πάλι «λαϊκό κόμμα και όχι κόμμα ολιγαρχών και λαϊκιστών».

Αλλος ένας «πονοκέφαλος», λοιπόν, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, συν τοις άλλοις, στο περιθώριο των δημοσκοπήσεων μαζικής κατανάλωσης μαθαίνει από τις κυλιόμενες μετρήσεις της Πειραιώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω σκοπιανού παροξυσμού ανέβασε το ποσοστό συσπείρωσής του από το 40% στο 65%.

Πηγή: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here