«Πονάει» πολύ η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ! Τρέχουν οι Τούρκοι και δεν φτάνουν…

0
629

Το πόσο επιτυχής για τη Χώρα μας είναι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ στις 06/08/20 φαίνεται από την πανικόβλητη αντίδραση της Τουρκίας.

Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, την αντίδραση της Τουρκίας όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ: Όχι μόνο δεν αντέδρασε αρνητικά η Τουρκία αλλά προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί και από πάνω.

Γιατί λοιπόν ο σημερινός πανικός της Τουρκίας; Μα είναι απλό. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου εκμηδενίζει, πολιτικά και νομικά, ένα από τα «ισχυρά» χαρτιά του Ερντογάν, όπως νόμιζε. Δηλαδή το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου αποδεικνύει στην πράξη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Αλλά είναι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Τώρα και στην πράξη ο Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα άχρηστο χαρτί, κάτι που αναγνωρίζει κι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ερντογάν πιάστηκε στον ύπνο και κάνει σαν πληγωμένο θηρίο, μέσα στην απομόνωσή του που ολοένα και αυξάνεται. Τώρα πια ούτε καν μπορεί να διανοηθεί ότι θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το άθλιο, νομικά ανυπόστατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπέγραψε με το «ανδρείκελο» της Λιβύης, τον Σάρατζ.

Από «σουλτάνος» ο Ερντογάν μετατρέπεται σταδιακά σε γραφικό «βεληγκέκα», με τον οποίο σε λίγο θα γελάει ο κόσμος. Ήθελε και τα έπαθε.

Από τα σημερινά όμως γεγονότα πρέπει να βγάλουμε και τα εξής συμπεράσματα. Πρώτα-πρώτα ότι όταν είμαστε αποφασισμένοι ως Έλληνες να υπερασπιστούμε τη χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο, μας υπολογίζουν όλοι περισσότερο. Τον «χατζηαβάτη» τον περιφρονούν και τον χλευάζουν στο σημερινό κυνικό κόσμο.

Το άλλο συμπέρασμα είναι σχετικό με το πώς πρέπει να χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Ας μην κρυβόμαστε, η Αίγυπτος δεν θα έπαιρνε τέτοιο ρίσκο απέναντι στην Τουρκία αν δεν το αποφάσιζε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι. Ο οποίος, ως μεγάλος και πραγματικός ηγέτης, δεν ξεχνά τι οφείλει στην Ελλάδα.

Πραγματικά οφείλει το ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που τον επισκέφτηκε επίσημα, το 2015, στο Κάιρο, όταν η Αίγυπτος ήταν εντελώς απομονωμένη από τη Δύση και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τότε χτίσθηκε μια ειλικρινής φιλία, οι επίσημες επισκέψεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν και η Ευρωπαϊκή Ένωση «αγκάλιασε» τον Σίσι. Και αυτό γιατί κατάλαβε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου υπό τον Σίσι, ως αντίβαρο στην ύπουλη τακτική του Ερντογάν να διαλύσει την Αίγυπτο με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και να τη σύρει στο άρμα της Τουρκίας ταπεινωμένη.

Με λίγα λόγια, ας μην ξεχνάμε το πώς πρέπει να βλέπουμε μπροστά και αποφασιστικά όταν είναι να υπερασπιστούμε την Πατρίδα. Το παράδειγμα της οξυδέρκειας του Προκόπη Παυλόπουλου, που ως γνήσιος επίγονος του Κωνσταντίνου Καραμανλή έβλεπε πάντα πολύ μπροστά, είναι εξαιρετικά διδακτικό σήμερα προς όλους εκείνους που διαχειρίζονται τις τύχες της Ελλάδας μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

ΕΑΝ η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, έχει με την Ελληνική υπογραφή μειωμένη επήρεια τότε όλη η πάγια επιχειρηματολογία της Αθήνας για τα νησιά του Αιγαίου καταρρέει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για την εξαίρεση όχι μόνο του Καστελλορίζου, αλλά και της ανατολικής Ρόδου από την οριοθέτηση είναι ένας πρόσθετος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της  Συμφωνίας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ1: Κερδίσαμε ή χάσαμε; Τι σημαίνει η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ  Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με μια κίνηση ματ που επιτεύχθηκε με μεγάλο κόπο και κόστος για την Ελλάδα, η χώρα μας θέτει εμπράκτως υπό ευθεία αμφισβήτηση το Τουρκολυβικό Μνημόνιο επιτυγχάνοντας, όπως όλα δείχνουν, μετά από περισσότερα από 15 χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, την υπογραφή της – έστω και μερικής – οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Αίγυπτο.

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη αιφνιδιαστικά και με μυστικότητα στο Κάιρο με στόχο την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και ένα ισχυρό ισοδύναμο τετελεσμένο απέναντι σε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία με το τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η οριοθέτηση έγινε προς ανατολικά μέχρι λίγο πριν τον 28ο Μεσημβρινό (27ο 90’’), καλύπτοντας μόνο την μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Έτσι αποφεύγεται η «απομόνωση» του Καστελόριζου στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης αλλά και δεν δίνεται η εντύπωση ότι το Καστελόριζο εξαιρείται λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here