«Πορθητής» και η Άλωση της Πόλης: Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει τα τρυπάνια στην ΑΟΖ…..του Γιώργου Σκαφίδα.

0
505

Οπλισμένο πλέον όχι μόνο με πυροβόλα αλλά και με……τρυπάνια, το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν βάζει πλώρη για την πρώτη στα χρονικά τουρκική γεώτρηση στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια εξέλιξη την οποία η Άγκυρα επιλέγει μάλιστα να διαφημίζει ως «ορόσημο» εφάμιλλο σε σημασία με την……Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ως ενδεικτικό των τουρκικών διαθέσεων εκλαμβάνεται άλλωστε και το όνομα «Fatih» ή αλλιώς «Πορθητής», εκ του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet), που έδωσε το τουρκικό καθεστώς στο (άλλοτε ελληνικών συμφερόντων) πλωτό γεωτρύπανο το οποίο αγόρασε το φθινόπωρο του 2017.

Σεισμογραφικού τύπου έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν πραγματοποιηθεί από την Τουρκία πολλές φορές στη Μεσόγειο, με πρωταγωνιστές τα πλοία Barbaros Hayreddin (εκ του ελληνικής καταγωγής ναυάρχου του οθωμανικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα) και Oruç Reis (εκ του μεγαλύτερου αδελφού του Μπαρμπαρόσα, Αρούτζ).

Ο στόχος, ωστόσο, μιας γεώτρησης, αποτελεί ανεκπλήρωτο όνειρο (όχι μόνο ενεργειακό αλλά ευρύτερα στρατηγικό) των Τούρκων ήδη από τη δεκαετία του 1970. Τον Απρίλιο του 2017, ο τότε υπουργός Ενέργειας (και νυν υπουργός Οικονομικών), Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής και εξορύξεων που εστιάζει κυρίως σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο.

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, η Τουρκία αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο Deep Sea Metro 2 (το οποίο αργότερα θα βάφτιζε «Fatih») και πλέον, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, ετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρησή της στη Μεσόγειο (ή πιο σωστά για την πρώτη απόπειρα ή παράσταση γεώτρησης δεδομένου ότι οι πραγματικές δυνατότητές της αμφισβητούνται), σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει κεκτημένα συνιδιοκτησίας και συνεκμετάλλευσης επί τη βάσει γκρίζων διεκδικήσεων.

Οι τουρκικές γεωτρητικές έρευνες αναμένεται, διόλου τυχαία, να ξεκινήσουν σχεδόν παράλληλα με την έναρξη των γεωτρήσεων της αμερικανικής  ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ή ακόμη και νωρίτερα, αλλά και λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της γαλλικής TOTAL στο Οικόπεδο 6 (μέρος του οποίου σημειώνεται ότι διεκδικεί η Τουρκία ως δικό της).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε διαμηνύσει προ ημερών ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» πρόκειται να αναλάβει δράση έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της παράταξης, Νετζντέτ Παμίρ, ήρθε χθες με δηλώσεις του στο Sputnik να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ο Παμίρ υποστήριξε ότι η επικείμενη γεώτρηση πρόκειται να ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία γιορτάζεται στη γείτονα χώρα και η εθνική επέτειος ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του CHP προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες της επικείμενης γεώτρησης πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα ανοιχτά της τουρκικής επαρχίας της Αττάλειας, και πιο συγκεκριμένα σε δύο σημεία εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στα ανοιχτά της πόλης Φινίκε στα δυτικά της Αττάλειας και το άλλο στα ανοιχτά της πόλης Αλάνια στα ανατολικά.

Το εν λόγω σενάριο, από τη στιγμή βέβαια που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ήπιο» καθώς μιλάμε για δύο σημεία που αμφότερα βρίσκονται βορείως του νησιού, μακριά από τα ήδη υπάρχοντα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την άλλη βέβαια, πρόκειται για δύο σημεία τα οποία βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου…….στο οποίο άλλωστε η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα ή δικαίωμα υφαλοκρηπίδας παρά μόνο χωρικά ύδατα έκτασης έξι ναυτικών μιλίων.

Κατά τα λοιπά πάντως, η τουρκική διείσδυση στα κατεχόμενα συνεχίζεται με την εφημερίδα Vatan να υποστηρίζει χαρακτηριστικά στο χθεσινό της φύλλο ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία ASELSAN ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το δικό της τεχνολογικό κέντρο στην βόρεια Κύπρο μέσα στο 2018…

Και όλα αυτά, ενώ την ίδια ώρα πίσω στη Λευκωσία οι συζητήσεις για το μέλλον του Κυπριακού στρέφονται πια προς την κατεύθυνση μιας «χαλαρής» ομοσπονδίας……που θα μπορούσε να σημαίνει και συνομοσπονδία……που θα μπορούσε να σημαίνει και διχοτόμηση στη λογική δύο κρατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here