Με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδίκησε το 2017 την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κόντρα στη Φώφη Γεννηµατά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία δίνονται σε Ευρωβουλευτές για τις δράσεις τους που αφορούν αυστηρά τα καθήκοντά τους ως ευρωβουλευτών, για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης έχει καταχωρήσει αυτά τα έξοδα στις δαπάνες της Προοδευτικής Συµµαχίας Σοσιαλιστών και ∆ημοκρατών (S&D), αλλά, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Documento, αφορούν την προεκλογική του εκστρατεία για να διεκδικήσει την προεδρία του κόµµατος το 2017 µε αντίπαλο τη Φώφη Γεννηµατά και ακόµη έξι συνυποψήφιους.
Η πρακτική αυτή του Ν. Ανδρουλάκη θέτει φυσικά ένα ηθικό θέα, αφού την ώρα που οι συνυποψήφιοί του διεκδικούσαν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ξοδεύοντας δικούς τους πόρους για εκδηλώσεις, αυτός µεξέτρεψε σε χορηγό του την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαπατώντας μάλιστα το S&D, αφού εμφάνιζε τα έξοδα ως δαπάνες που σχετίζονται µε τη δράση του ως ευρωβουλευτή των Ευρώ-Σοσιαλιστών.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και σοβαρό θέμα νομικής φύσης, αφού πρόκειται για στρεβλή χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αδίκημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Ήδη η OLAF ερευνά άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέθεσαν για τον εαυτό τους ποσά µε τα οποία έπρεπε να πληρωθούν δράσεις σχετικές µε το Ευρωκοινοβούλιο.
Η OLAF πρέπει να ερευνήσει αν ο Ν. Ανδρουλάκης έχει χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο και στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2021, µέσω των οποίων αναδείχθηκε Πρόεδρος.
Κύκλοι πάντως των Ευρώ-Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες σχολίαζαν στο Documento ότι στο S&D είχε συζητηθεί πολύ έντονα το γεγονός ότι ενώ ο Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συνέχισε να κρατά την έδρα του ευρωβουλευτή. Πράγμα που έδινε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει τη θέση του ευρωβουλευτή όχι ως πολιτικό δεδομένο αλλά ως οικονομικό.
Χιλιάδες ευρώ αλλά όχι από την τσέπη του.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την ίδια µέρα µε τη Φώφη Γεννηµατά ότι θα διεκδικήσει την προεδρία ενός πολιτικού φορέα µμετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ.
Εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι ήταν επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην Δήµαρχος Γιώργος Καµίνης, ο ∆ηµήτρης Τζιώτης, ο Γιώργος Μανιάτης, ο Απόστολος Πόντας και ο Κώστας Γάτσιος. Ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις η Φώφη Γεννηµατά εκλέχθηκε Πρόεδρος.
Ο Ν. Ανδρουλάκης σε όλη την εσωκοµµατική προεκλογική εκστρατεία εμφανιζόταν ιδιαίτερα κινητικός, κάνοντας εκδηλώσεις για την προώθηση της υποψηφιότητάς του σε όλη τη χώρα, πράγμα που οι αντίπαλοί του φαινόταν να µην μπορούν να κάνουν, προτάσσοντας κυρίως το κόστος των εκδηλώσεων ως πρόβλημα.
Την εποχή εκείνη ο Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα. Στο τέλος του χρόνου κατέθεσε στο ευρωσοσιαλιστικό κόµµα S&D τον κατάλογο µε τα έξοδα που έκανε.
Τα έξοδα αυτά πληρώνονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στα κόµµατα και αφορούν εκδηλώσεις σχετικές µε τα καθήκοντα των ευρωβουλευτών, μετακινήσεις που αφορούν αυτήν τη δραστηριότητά τους, επικοινωνία και εξοπλισμό.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………..