Απόντες οι εκπρόσωποι Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και Ποταμιού από ψηφοφορία για αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι.
Ντροπή! Μετά τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Καιρίδη, υπήρξε νέο «φάουλ» από το στρατόπεδο της Ν.Δ., καθώς οι ευρωβουλευτές της, μαζί με αυτούς του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού, δεν ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων!
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν μόνο επτά από τους 27 συνολικά Ελληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο γνωστός ανθέλληνας Μάνφερντ Βέμπερ (ακόμη μία φορά έδειξε τα συναισθήματά του για τη χώρα μας) καθώς και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι τάχθηκαν με τις θέσεις του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Παράλληλα, αρνήθηκαν να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη δήλωση της Κομισιόν στο θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923», προκειμένου να συζητηθεί.
Υπέρ της πρότασης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαριάς, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Ελευθέριος Συναδινός.
Οι υπόλοιποι δεν έδωσαν το «παρών», σημειώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, παρότι εδώ και δέκα ημέρες ήταν γνωστό το όλο ζήτημα.
Συγκεντρωτικά, 79 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης και 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές. Ηδη τα σωματεία των Ποντίων εκφράζουν την οργή τους για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν, δεν ψήφισαν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους!
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών:
«Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, την ώρα μάλιστα που ένθεν κακείθεν έσκιζαν τα ιμάτιά τους στα ΜΜΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα θεώρησαν μάλλον ότι το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια μετά τη διάπραξή του και 25 από την ημερομηνία που το ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, όρισε με νόμο τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν πρέπει ή δεν μπορεί να είναι ακόμη ενταγμένο στην ατζέντα των πολιτικών και εθνικών υποχρεώσεών τους».
Υ.Γ. Κόντρα Καϊλή-Μαριά για το αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ευρωβουλή.
Υ.Γ.1. Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ Βέμπερ ψήφισε κατά της γενοκτονίας των Ποντίων στο Ευρωκοινοβούλιο.