Για «επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας από το Ellinika Hoaxes»…κάνει λόγο ο καθηγητής Τσαουσίδης…
Στο στόχαστρο της λογοκρισίας των Hellenic Hoaxes, ενός οργανισμού που υποτίθεται ότι ελέγχει την ορθότητα των αναρτήσεων στο facebook και γενικότερα της Eλληνικής ειδησεογραφίας, βρέθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και της «Εφ.Συν.», που ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις χώρες της Δύσης ως προς τους θανάτους ανά κάτοικο από τον κορωνοϊό τον τελευταίο χρόνο.
Τι «ανακάλυψαν» λοιπόν, υποτίθεται, οι fact checkers του οργανισμού;
Υποστηρίζουν πως είναι παραπλανητικές οι αναλύσεις του καταξιωμένου διεθνώς καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Βασίλη Τσαουσίδη, που ορθώς ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους στο διάστημα 01/11/2020-24/11/2021 μεταξύ των χωρών του Δυτικού Κόσμου.
Θεωρούν ότι στην ανάλυση αυτή αυθαίρετα εξαιρούνται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και ισχυρίζονται ότι, αν δεν είχαν εξαιρεθεί, την πρώτη θέση θα καταλάμβανε η Βουλγαρία και θα ακολουθούσαν άλλες ανατολικές χώρες.
Δεν αναιρούν δηλαδή τα νούμερα – πώς θα μπορούσαν άλλωστε – αλλά υποδεικνύουν ποιες χώρες θα θεωρούμε «Δυτικό κόσμο». Κανείς δεν θα ασχολείτο αν δεν υπήρχε επίκληση της επιστήμης με διαστρεβλωμένα στοιχεία που ξεπλένουν τις κυβερνητικές ευθύνες και, το κυριότερο, αν δεν κατέβαιναν – εντελώς αντιδημοκρατικά – από το facebook οι αναρτήσεις πλήθος μέσων ενημέρωσης (iatronet, euro2day, efsyn κ.ά.) ως υποτίθεται παραπλανητικές.
Για «επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας από το Ellinika Hoaxes» κάνει λόγο ο καθηγητής Τσαουσίδης, εξηγώντας πως:
«Προβαίνουν σε μια αμφισβήτηση μηδενικής σημασίας. Ουσιαστικά ο δημοσιογράφος των hoaxes αμφισβητεί τα κίνητρα της εξαίρεσης – δεν αρκείται στο αυτονόητο ότι η λογική σύγκριση είναι με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και επιχειρεί να υποδείξει στους ερευνητές τι πρέπει να ερευνήσουν.
Επιχειρεί να περιορίσει τη μεθοδολογία της έρευνας και να προδικάσει τον σκοπό της. […] Με λίγα λόγια, αμφισβητεί τις συγκρίσεις των ECDC, OurWorldinData, Johns Hopkins και όλων των διεθνών αρμόδιων φορέων.
Θεωρεί ότι οι συγκρίσεις τους είναι παραπλανητικές – ότι οποιαδήποτε σύγκριση είναι παραπλανητική. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραπλανά διπλά. Μία φορά γιατί επιχειρεί να διαστρεβλώσει με άκομψο και άτεχνο τρόπο την αλήθεια και μια δεύτερη φορά γιατί εμφανίζεται ως η ιστοσελίδα που δήθεν υπερασπίζεται την αλήθεια».
Τα Hellenic Hoaxes ισχυρίζονται πως είναι συνολικά παραπλανητικές οι συγκρίσεις θανάτων Covid-19 μεταξύ χωρών εξαιτίας διάφορων παραγόντων που καθορίζουν τη θνησιμότητα. Αναιρούν βέβαια και τον εαυτό τους καθώς αναφέρουν στη συνέχεια πως «η Ελλάδα ανήλθε 10η στις 27 χώρες σε νέους θανάτους», προχωρώντας τελικά σε συγκρίσεις με τα δικά τους κριτήρια.
Αν θέλουν ωστόσο τα Hellenic Hoaxes να κάνουν ερευνητικό ρεπορτάζ για την πανδημία, ας βρουν πόσες κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο έχει η χώρα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και πόσοι εντός, πόσους γιατρούς, εντατικολόγους και νοσηλευτές ανά κάτοικο έχει η χώρα.
Κυρίως όμως να απαντήσουν γιατί δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να γράψουν για τον πιο αντιεπιστημονικό, ψευδή και παραπλανητικό ισχυρισμό που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα από τα χείλη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή: ότι «οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν παρουσιάζουν αυξημένη θνητότητα».
Αν τα είχαν κάνει όλα αυτά και δεν λογόκριναν επιστήμονες και συναδέλφους, εμείς να συμφωνήσουμε πως και η Βουλγαρία ανήκει στη Δύση.