Ραγδαίες Εξελίξεις: Στον «πάγο» επ’ αόριστον οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη;

0
401

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο…

Πολιτικά, ή περιβαλλοντικά «παιχνίδια» παίζονται με το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας και ειδικά στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Κρήτης;

Πως οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται με την Τουρκία και με μια δήλωση Δένδια τον περασμένο Απρίλιο; Πως μια απόφαση του ΣτΕ μπορεί να κρίνει το αν θα γίνουν τελικά έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης;

Η εκδοχή των πολιτικών «παιχνιδιών»

Μια με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μια με τις συνεχείς της NAVTEX, μια με την παρουσία πολεμικών της πλοίων σε Ελληνικά χωρικά ύδατα (όπου παρεμποδίστηκαν έρευνες για τον EastMed), η Τουρκία με σταθερές κινήσεις δημιούργησε τα τετελεσμένα που ήθελε στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης και σε συνδυασμό με την αδράνεια, τις δηλώσεις υποχώρησης της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και τη δέσμευσή της στην…ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος, δρέπει τώρα τους καρπούς των ενεργειών της.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο και δια στόματος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος μίλησε στο Arab News, επισημοποιήθηκε ότι «Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ και δεν πρόκειται να κάνει εξορύξεις για αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας «κουρελόχαρτο» την Εθνική πολιτική έρευνας και εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Εννέα μήνες μετά τη δήλωση αυτή του Νίκου Δένδια, ήρθε και η πληροφορία για «πάγωμα» επ’ αόριστον, των ερευνών υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου για το capital.gr η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, αποφάσισε να μην προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης.

Στο workplan της κοινοπραξίας που κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη τον φετινό χειμώνα!

Όπως αναφέρει το capital.gr βάσει της σύμβασης, η κοινοπραξία οφείλει να κάνει τις έρευνες εντός τριετίας από την υπογραφή της το 2019, δηλαδή οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Όμως αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο να συμβεί και αυτό γιατί σχετικές και παρόμοιες δραστηριότητες γίνονται γενικά από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ώστε να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θαλάσσιων θηλαστικών.

Άρα αφού το φετινό χειμώνα δεν θα γίνουν έρευνες, πάμε ουσιαστικά σε πρόωρο φινάλε των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή…

Αίτημα για παράταση του χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της κοινοπραξίας δεν υπάρχει προς το παρόν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ούτε και αναθεώρηση του workplan, οπότε δεν διαφαίνεται διαφορετική εξέλιξη στην υπόθεση.

Η άλλη εκδοχή

Σύμφωνα πάντως με την εκδοχή του Euro2day, το «πάγωμα» των ερευνών οφείλεται στην προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από το 2019, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έχουν «μπλοκάρει» κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία.

Στις 2 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ και αν εκδοθεί απόφαση απορριπτική για τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τότε, σύμφωνα με το Euro2day, θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι σεισμικές έρευνες να δρομολογηθούν από φέτος το φθινόπωρο.

Τι έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ τον Οκτώβριο:

Μόλις τρεις μήνες πριν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος, αναφερόταν στο ρόλο των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση και έλεγε πως «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη».

Στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα: «Αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών».

Ο κ. Στεφάτος είχε πει ακόμα τον Οκτώβριο:

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει στην παρούσα φάση μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην προώθηση της «πράσινης» μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού και αποκομίζοντας στην πορεία σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων της Ελλάδας με την τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών περιβαλλοντικής προστασίας και σε επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες».

ΔΙΕΘΝΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΘΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΜΥΘΗΤΟ ΠΛΟΥΤΟ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here