Ραγδαίες εξελίξεις: Το FBI ανακάλυψε μαύρους λογαριασμούς που ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών

0
710

ΜΑΥΡΟΥΣ λογαριασμούς που συνδέονται με τη NOVARTIS και ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα πολιτικών που κατονομάσθηκαν……ανακάλυψε το FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews.gr» το καυτό υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς που διερευνούν το γιγαντιαίο σκάνδαλο και αναμένονται σύντομα καταιγιστικές εξελίξεις.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για καυτούς λογαριασμούς δύο συγγενικών προσώπων από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα σε μια περίπτωση τα μαύρα ταμεία της NOVARTIS εμφανίζουν ροή χρήματος και για την απόκτηση ακινήτου από συγγενικό πρόσωπο πολιτικού που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Τα ίχνη του χρήματος είναι ανεξίτηλα στον κόσμο των υπολογιστών και οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

Εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα τα οποία ανασύρθηκαν και αποκρυπτογραφήθηκαν από τις την ειδική υπηρεσία της Ασφάλειας, βρίσκονται πλέον στα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και ξετυλίγουν τον «μίτο» του σκανδάλου που έχει βαθιές ρίζες στο απαξιωμένο και διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα.

Τα έγγραφα αυτά προσέρχονται από τους υπολογιστές που κατασχέθηκαν στην έφοδο των αρχών στην εταιρεία Novartis και συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν τεθεί υπό έλεγχο από την επιτροπή της Βουλής, και σύντομα θα βρεθούν υπό την ασφυκτική διερεύνηση της Δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές άλλων στελεχών της εταιρείας, όχι μόνο του πρώην αντιπροέδρου Κων/νου Φρουζή, και αποκαλύπτουν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης οι οποίες σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία αυτά (σκληροί δίσκοι, έγγραφα, mail κλπ) βρίσκονταν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας, αποκωδικοποιήθηκαν και στάλθηκαν στους Εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη.

«Φτάνει μέχρι πρωθυπουργό»

Σε αυτά τα εσωτερικά έγγραφα της Novartis αξιολογείται ως εξαιρετικά «έξυπνος» και διορατικός ο τότε αντιπρόεδρος Κων/νος Φρουζής. Τον οποίο εμφανίζουν ως ικανό «να ασκήσει επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων (έως πρωθυπουργό)», αναφέροντας σημαντικές λεπτομέρειες για συναντήσεις με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η εσωτερική αξιολόγηση του τότε αντιπροέδρου, την περίοδο 2013-14 είναι εξαιρετικά καλή, κυρίως για την τρόπο που κινείται όσο και την επιρροή που ασκεί στα ανώτατα κέντρα λήψης αποφάσεων, με εκτενείς αναφορές σε συμβούλους του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ραντεβού τα οποία – πιθανόν – να αξιολογούνται ως εξαιρετικά σοβαρά στοιχεία.

Ένα από τα έγγραφα μάλιστα φέρεται να περιγράφει τη δημιουργία εταιρείας το 2011 με μοναδικό στόχο και σκοπό την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) από τον κ. Φρουζή.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, «η προεδρία του ΣΦΕΕ ήταν το όχημα ώστε να ασκεί επιρροή η Novartis».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως προκύπτει ότι μετά την αποχώρηση του Μάριου Σαλμά από το υπουργείο Υγείας, ξεμπλοκάρονται πολλά φάρμακα της εταιρείας, ενώ φέρεται να υπάρχει εσωτερική αξιολόγηση (με αριθμητικά δεδομένα) σύμφωνα με την οποία «οι οφειλές του δημοσίου στη Novartis αποπληρώνονται γρηγορότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό»

Λογαριασμοί και ονόματα

Άλλες πληροφορίες εμφανίζουν το FBI το οποίο διενεργεί παράλληλη έρευνα για την υπόθεση, να έχει αποστείλει στις ελληνικές δικαστικές αρχές έναν μακρύ κατάλογο με ονόματα και λογαριασμούς συνεργατών πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ύπαρξη αυτών των στοιχείων και η γρήγορη αξιοποίησή τους από τις αρχές είναι προφανές ότι αλλάζει επίπεδο στην έρευνα, καθώς σχηματοποιεί τις διαδρομές μαύρου χρήματος που εκτιμάται ότι διακινήθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ταχύτατα από την Εισαγγελία το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων καθώς και έρευνα σε όλα τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, μετοχές κλπ των 10 πολιτικών προσώπων τα οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Novartis.

Το άνοιγμα αφορά στα περιουσιακά στοιχεία των 10 πολιτικών προσώπων για τα οποία η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή καθώς και τις συζύγους και τα ενήλικα τέκνα τους (συνολικά 38 άτομα).

Η παραγγελία αφορά τους κ.κ.:

Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η δωροδοκία

Σημαντικό εργαλείο στη διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί και το γεγονός πως για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η δικαιοσύνη θα έχει λυμένα τα χέρια να διερευνήσει το αδίκημα της δωροδοκίας για πολιτικά πρόσωπα αφού η Βουλή θα ακολουθήσει την – νομική – άποψη που είχε εκφράσει πριν από 2 χρόνια – και επαναλάμβανε σταθερά στη Βουλή – ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος περί μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας, «καθώς αυτό δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Το γεγονός αυτό είναι κομβικό καθώς η Δικαιοσύνη για πρώτη φορά θα έχει δικαίωμα να διερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας και όχι μόνο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως έγινε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η άποψη Παπαγγελόπουλου

Η άποψη αυτή συμπυκνώνεται νομικά σε όσα είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος πριν από 2 χρόνια σε συνέντευξή του (και στη Βουλή πολλές φορές) είχε επισημάνει πως η δωροδοκία υπουργού δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να παραγραφεί.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα, της παραγραφής, είχε πει ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη» και πρόσθεσε: «Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη».

Να σημειωθεί δε πως η άποψη αυτή ταυτίζεται με παρόμοιες απόψεις που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, ο κ. Παυλόπουλος τόσο ως βουλευτής όσο και ως υπουργός υποστήριζε σταθερά, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή, ότι το ειδικό προστατευτικό καθεστώς για τους υπουργούς ισχύει μόνο για ποινικά αδικήματα που τελέσθηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος, καλύπτει μόνο ποινικά αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία, που συνδέονται άμεσα με την άσκηση καθηκόντων εκ μέρους των υπουργών και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη δωροδοκία, ενεργητική και παθητική, πολύ περισσότερο δε το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here