Η Ευρώπη ξυπνά σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα, καθώς από την Πρωτοχρονιά η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας και την άρνηση της ουκρανικής Naftogaz να την ανανεώσει.
Η νέα ενεργειακή σκακιέρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που το 2021 εισήγαγε το 40% του Φυσικού της Αερίου από τη Ρωσία, έχει μειώσει το ποσοστό αυτό κάτω από το 10%, στρεφόμενη σε εναλλακτικές πηγές, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Χώρες με υψηλή εξάρτηση, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, αναζητούν λύσεις μέσω εναλλακτικών αγωγών και εισαγωγών LNG, ενώ η Μολδαβία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή Ενεργειακή Κρίση, ειδικά στην Περιφέρεια της Υπερδνειστερίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλείται το τέλος των ροών μέσω Ουκρανίας «μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή διαμετακόμισης Ρωσικού Φυσικού Αερίου αποτελεί ορόσημο στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.
Η λήξη της συμφωνίας ευνοεί παραγωγούς όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ενώ αυξάνει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με χώρες όπως η Σλοβακία να υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές για την ΕΕ παρά για τη Ρωσία.
Με τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας, η Ευρώπη καλείται να επιταχύνει τις ενεργειακές της μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις εναλλακτικές πηγές και διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα του ενεργειακού της συστήματος.