Μεθοδικά και με σταθερά βλήματα οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας κατάφεραν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα της διαστημικής βιομηχανίας για την αξιοπιστία τους και την ποιότητα των προϊόντων τους επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο να εξάγουν προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας αξίας 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Χαμένοι μέσα στην αρνητική δημοσιότητα που κατακλύζει τους πολίτες της χώρας οι δημιουργοί οι επιστήμονες αυτών των 40 εταιρειών έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο να βάλουν την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που συμμετέχουν σε διαστημικά προγράμματα και παράγουν υποσυστήματα υψηλής τεχνολογίας για δορυφορικά συστήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή οι Ελληνικές εταιρείες επάξια κέρδισαν μετα από διαγωνισμούς σημαντικά συμβόλαια για την ανάπτυξη και κατασκευή υποσυστημάτων που χρησιμοποιούνται σε διαστημικούς πυραυλικούς φορείς και δορυφόρους.
Πιο αναλυτικά η εταιρεία TELETEL αναπτύσσει και κατασκευάζει hardware που είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία τω βασικών υποσυστημάτων των δορυφόρων πριν από την εκτόξευση καθώς και λογισμικό το οποίο ελέγχει τη λειτουργία της πτήσης των δορυφόρων.
Η επίσης Ελληνική εταιρεία European Sensor Systems (ESS) έχει αναπτύξει και κατασκευάζει μικροσκοπικούς αισθητήρες πίεσης για την δεξαμενή καυσίμου δορυφόρων. Το υποσύστημα αυτό αξίας 10.000 ευρώ επιτρέπει στον χρήστη του δορυφόρου να έχει πλήρη εικόνα για το επίπεδο των καυσίμων που ο δορυφόρος διαθέτει.
Με την αξιοποίηση του εν λόγω αισθητήρα ο χρήστης του δορυφόρου μπορεί να γνωρίζει το όριο της επιχειρησιακής ζωής του δορυφόρου αποφεύγοντας λανθασμένες εκτιμήσεις που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του δορυφόρου λόγω πιθανής έλλειψης καυσίμου.
Εκτός από τον παραπάνω αισθητήρα τεχνολογίας MEMS η Ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει και κατασκευάσει αισθητήρα επιτάχυνσης που χρησιμοποιείται στους διαστημικούς πυραυλικούς φορείς από την ESA καθώς και την AIRBUS Space.
Δύο ακόμη Ελληνικές εταιρείες η Prisma Electronics και η INASCO έχουν αναπτύξει και κατασκευάζουν καλώδια για διαστημική χρήση η πρώτη και σύνθετα υλικά υψηλής αντοχής και χαμηλού βάρους για δορυφόρους η δεύτερη.
Όμως δεν είναι οι μόνες Ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα αυτής της τεχνολογικής κατηγορίας.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) συνολικά 40 εγχώριες εταιρείες πραγματοποιούν κύκλο εργασιών που φτάνει το χρόνο τα 200 εκατ. ευρώ ο οποίος κατά βάση αφορά εξαγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι οι Ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου σε μια καλή χρονιά φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ με την υποστήριξη της πολιτείας.
Από την άλλη πλευρά οι 40 Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν αφού μετά τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρείες σήμερα εταιρείες και υπηρεσίες από την Ινδία, την Κίνα, το Ισραήλ και τον Καναδά έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ελληνικών προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας.
{jcomments on}