Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023.

0
399

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στο χώρο των στρατιωτικών αναλυτών για τυχόν Ελληνοτουρκική σύγκρουση, πριν προλάβει η Ελλάδα να παραλάβει τις FDI και Gowind που έχει στόχο.

Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι ένα τέτοιο σενάριο πιθανόν να ενισχυθεί από την ανάγκη της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αν. Μεσόγειο, πριν το ΠΝ είναι σε θέση να αντιδράσει. Θεωρήσαμε έτσι καλή ευκαιρία να αναλύσουμε το πως θα έμοιαζε μια, όχι και τόσο μακρινή σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας.

Καταρχάς θα θέσουμε κάποιους κανόνες για το σενάριο μας:

  • Η εξωτερική βοήθεια θα είναι η ελάχιστη δυνατή και θα προέλθει από συμμάχους διμερών σχέσεων, και όχι από οργανισμούς όπως η ΕΕ ή το NATO.
  • Η σύγκρουση θα είναι πολύ σύντομη και θα αφορά Έβρο – Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο – Κύπρο, καθώς μια σύγκρουση σε ένα από αυτά τα μέτωπα θα έχει ripple effects και στα υπόλοιπα.
  • Θα θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει μια περίοδος παρατεταμένης έντασης, αντίστοιχης της περιόδου Φεβρουαρίου 2020-Οκτωβρίου 2020.
  • Το ηθικό των δύο πλευρών θα είναι το ίδιο.
  • Η Τουρκία θα έχει ελαφρώς μικρότερες διαθεσιμότητες στα αεροσκάφη της, ένεκα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις διαρκείς επιχειρήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στην Συρία, το Β. Ιράκ και την Αρμενία.
  • Το ΠΝ δεν θα διαθέτει κάποια από τις μεγάλες μονάδες επιφανείας που έχει παραγγείλει, καθώς η πρώτη FDI θα είναι έτοιμη το 2025 και η πρώτη Gowind το 2024, αλλά θα έχει στην διάθεση του τις 2 ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ, λόγω της πολιτικής πίεσης της ΕΕ.
  • Το Τουρκικό Ναυτικό δεν θα έχει κάποια από τις Class I, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των αντιαεροπορικών πυραύλων του.
  • Η ΠΑ θα διαθέτει επιχειρησιακά τα Rafale της (σχεδόν όλα), και λόγω της έντασης, θα καθυστερήσει η απόσυρση των Mirage 2000 EGM/BGM και θα έχει στη διάθεση της τα Spice 1000/2000. Επίσης η ΠΑ θα διαθέτει 30-40 F-16 Viper μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  • Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τα 2 πρώρα Type 214T που διαθέτει, και τα Ελληνικά θα έχουν τις νέες τορπίλες Sea Hake Mod 4 και τις αναβαθμισμένες SUT-4.
  • Η Τουρκική ΠΑ θα έχει στη διάθεση της το Kuzgun και το υπάρχον σύνολο των βαλλιστικών πυραύλων της, όπως και τον Atmaca στην έκδοση εδάφους-εδάφους, θα διαθέτει επίσης μη-επιχειρησιακά μερικά (10-15) από τα Su-25 που θέλει να παραγγείλει, ενώ τέλος θα έχει παραλάβει τα πρώτα HiSAR-O και η πυροβολαρχία S-400 θα είναι σε περιορισμένη επιχειρησιακή ικανότητα.
  • Το σενάριο θα κρατήσει 3 μέρες, το καλοκαίρι του 2023, κάπου στα μέσα Ιουλίου, πχ 14-17 Ιουλίου.

Το βασικό σκέλος της ανάλυσης μας θα είναι οι κινήσεις που θα κάνουν οι δύο πλευρές, πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις, δηλαδή το πως θα αναπτυχθούν οι δύο στρατοί, κάτι που θα παίξει καίριας σημασίας ρόλο στην σύγκρουση.

Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Early Warning Capability της κάθε πλευράς, καθώς όπως έχουμε δει σε όλους τους πολέμους ανά τις εποχές, αυτό καθόριζε την διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας: Η πληροφορία και η άμεση αναμετάδοση της στους δέκτες, βασικό στοιχείο στον δικτυοκεντρικό πόλεμο, όπως είδαμε και στους πολέμους του Κόλπου, στο Αφγανιστάν, και στη Συρία.

Τουρκικό σχέδιο:

Ελλάδα και Τουρκία άρα θα θέσουν ως άμεση προτεραιότητα, την αύξηση των διαθεσιμοτήτων σε εναέρια και θαλάσσια μέσα, σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα, καθώς οι συμφωνίες που έχει συνάψει, τόσο με την Γαλλία, όσο και με τις ΗΠΑ, έρχονται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία μέσω των διαρκών προκλήσεων, αλλά και των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγει σε Συρία, Αρμενία και Λιβύη, έχει απομονωθεί διπλωματικά και εξοπλιστικά, κάτι που εν μέρει θα καλύψει με τουρκικά υποσυστήματα, αλλά όχι στον βαθμό που διαφημίζει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Οπότε πέρα από τις κορβέτες κλάσης Ada, η Τουρκία δεν θα μπορεί να επιδιορθώσει με μεγάλη ταχύτητα πλοία της που δύναται να βγουν εκτός μάχης.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here