Την κυβέρνηση Σημίτη και ειδικότερα τον πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «φωτογράφισε» προχθές βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάνοντας μια εντυπωσιακή αποκάλυψη: Ότι επί των ημερών Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε δοθεί οδηγία στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαπραγματεύονται το Σχέδιο Ανάν θεωρώντας αυτονόητη την παραμονή του Αττίλα στα κατεχόμενα!
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ (εκπομπή «Επόμενη Μέρα») και μάλιστα απρόκλητα «πέραν από το τι λένε δημόσια ορισμένες δυνάμεις αν μελετήσει κανείς με προσοχή το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών – και εγώ το κάνω όπως ξέρετε – στο αρχείο στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρχε στην υπηρεσία υπό την καθοδήγηση πολιτικών ηγεσιών αποδοχή στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να υπάρχει το θέμα παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων, κατοχικών στρατευμάτων, όχι κάποιων άλλων συν του δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει.
Το θεωρούσαν αυτό λύση! Για να το θεωρείς όμως λύση σημαίνει πως έχεις έναν άλλο ορισμό του προβλήματος της Κύπρου»
Ερωτηθείς από τον Διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη «ποιοι είναι αυτοί» ο κ.Κοτζιάς απάντησε: «Δείτε το σχέδιο Ανάν του οποίου εγώ είχα κάνει κριτική αν και υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών και θα δείτε πολλές δυνάμεις στις τοποθετήσεις τους να το λένε αυτό» .
Δεδομένου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης που διαδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου στο νεοκλασικό της οδού Ακαδημίας είχε ταχθεί κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού κατά της παραμονής του Αττίλα και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στο νησί είναι απολύτως προφανές ότι ο Υπουργός Εξωτερικών φωτογραφίζει την περίοδο Σημίτη-Παπανδρέου.
Απλώς δεν θέλησε να την κατονομάσει δεδομένου ότι στο παρελθόν ο ίδιος πριν διαφωνήσει μαζί του υπήρξε στενός συνεργάτης του Παπανδρέου και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.
Kατά τα λοιπά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς:
-Αναγνώρισε στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο να έχει άποψη για θεμελιακά ζητήματα για το Σκοπιανό, του παρείχε πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς για την Σαουδική Αραβία και εκτίμησε ότι αναμένει «πλειοψηφία Βουλευτών και όχι κομμάτων» όταν θα λυθεί το ονοματολογικό στο Σκοπιανό.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ορισμένα κόμματα να απέχουν όταν θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία για την κύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την νέα ονομασία των Σκοπίων.
-Ανήγγειλε την πρόθεση του να προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και κατά συνέπεια των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μας με την Αλβανία και την Ιταλία. «Κατά περιοχές» όπως διευκρίνισε.
-Τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή με την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος.
{jcomments on}