Σημεία Αναφοράς από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

0
486

«Πληρώνουμε» καθυστερήσεις, λάθη και τις εμμονές της Κυβέρνησης σε βάρος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Καθυστερήσεις, έλλειψη σχεδίου, λάθη και παραλείψεις όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και εμμονή στην πολιτική άποψη ότι η επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι περιττή και ότι χρειάζονται ΣΔΙΤ, χρέωσε στην κυβέρνηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας  την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Προέκρινε, επίσης, την ανάγκη συνεννόησης για ένα σχέδιο με εξάμηνο ορίζοντα και επέκρινε την παρουσίαση από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, του τρόπου εμβολιασμού, ως «εμπόριο ελπίδας» σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

1.«Νομίζω ότι χάσαμε χρόνο ως Πολιτεία. Αυτό το οκτάμηνο το αφήσαμε και πέρασε με μεγάλα λόγια, αλλά όχι με έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό σχεδιασμό. Πολλές φορές δώσαμε έμφαση σε δευτερεύοντα ζητήματα και δεν κοιτάξαμε την ουσία των πραγμάτων. (…)

Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι το πρόβλημα είναι η ατομική άσκηση μετά τις 9 το βράδυ, αλλά δεν κοιτάξαμε τι γίνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πόσες φορές δεν είπαμε ότι απαγορεύεται να υπάρχει πάνω από ένας επιβάτης στα ταξί, αλλά εκείνη την ώρα στο μετρό συνωστίζονταν χιλιάδες κόσμου. Είδατε τώρα, ανακοινώθηκε ότι πάνω από 300 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης είναι σε καραντίνα».

2. «Υπήρξαν παραλείψεις, υπήρξαν λάθη και κυρίως δεν υπήρξε εξαρχής ένα συστηματικό σχέδιο ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. “Πληρώσαμε” τις εμμονές, τις λάθος πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις αυτής της κυβέρνησης που πριν από την πανδημία μας έλεγε ότι είναι περιττό να επενδύουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας, διότι η σύγχρονη πρόταση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της υγείας είναι τα ΣΔΙΤ, δηλαδή το να ανοίξουμε χώρο στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τα «πληρώνουμε» όλα αυτά».

3. «Απαιτείται να υπάρξει, έστω και τώρα, μια συνεννόηση, τουλάχιστον για έξι μήνες. Να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο. Αυτή ήταν και η έννοια της πρότασης για έναν κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλλά, προφανώς, αυτό να σημαίνει και ένα «πάγωμα» άλλων, παραλλήλων, νομοσχεδίων και μέτρων εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι επειδή είναι αποσπασμένη η προσοχή της κοινής γνώμης με τα θέματα της υγείας, της ζωής, της πανδημίας, μπορεί παράλληλα να υλοποιεί το αντικοινωνικό έργο της, όπως αυτό που είδαμε προ ημερών με τον πτωχευτικό νόμο ή με αυτά που ετοιμάζεται να κάνει εις βάρος των εργαζομένων. Θα έχουμε για πρώτη φορά απλήρωτες υπερωρίες.

Εκκρεμείς συντάξεις – εσείς τα πιάνετε αυτά τα ζητήματα καθημερινά – πάνω από 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις. Και έρχονται τα Χριστούγεννα, που θα είναι μια δύσκολη ώρα. Άρα χρειάζονται μέτρα».

4.«Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ατυχούς διαχείρισης. Πριν από ένα μήνα μας λέγανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα του κορωνοϊού και μόλις υπήρξαν τα συστηματικά τεστ, διαπιστώσαμε ότι το 30% των πολιτών είχε ήδη προσβληθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε αποτελεσματικότητα. Και γι’ αυτό κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Και η ευθύνη δεν ανήκει μονοδιάστατα στους πολίτες. Οι διοικούντες έχουν την πρώτη ευθύνη».

5.«Δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα «εμπόριο ελπίδας», όπως το χθεσινό για το εμβόλιο. Το τι θα γίνει όταν έρθει και ποιοι θα εμβολιαστούν. Μέχρι τότε πρέπει να δούμε ποιοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και πώς. Και μετά θα εμβολιαστούμε.

Αλλά τώρα χρειάζονται μέτρα, δεν χρειάζεται ο υπουργός Υγείας να δίνει αυτή την παράσταση που είδαμε χθες. Εντάξει, καλές οι «ενέσεις αισιοδοξίας», ψυχολογικού τύπου, αλλά σημασία έχει τώρα τι κάνουμε. Τώρα τι κάνουμε για την υγεία. Τώρα τι κάνουμε για την οικονομία. Και εδώ, δυστυχώς, βλέπω ότι τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, είναι απογοητευτικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here