Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Οικονομικών στον τ/σ ΑΝΤ1

0
718

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε μέτρα ύφεσης, λουκέτων και ανεργίας»

«Η εικόνα του Πρωθυπουργού δείχνει ότι δεν έχει κατανοήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, «επανέλαβε τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας, ένα πακέτο το οποίο δεν είναι ικανό στην περίοδο της μεγάλης κρίσης να κρατήσει την κοινωνία όρθια, ούτε δίνει προοπτικές για γρήγορη επάνοδο» και επισήμανε ότι «ενώ οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα και έχουν χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας η ΝΔ επιμένει να κάνει αυτά που έκανε και πριν».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα μείζονα προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία και την αγορά είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η καθίζηση της κατανάλωσης και της ενεργούς ζήτησης και το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά ο πρωθυπουργός δεν τα βλέπει όταν επαναλαμβάνει τα μέτρα που έφεραν την τεράστια ύφεση, της τάξης του 15%, στο δεύτερο τρίμηνο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, «έχει καταθέσει προτάσεις, εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας, για μία κρατική δαπάνη που μπορεί να στηρίξει τους μισθούς των εργαζομένων και τις επιχειρήσεις» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση για «μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο προβληματικούς άξονες:

1.«Η λογική του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε»

  1. «Επιδιώκει μία αναδιάρθρωση στην αγορά, κυρίως εις βάρος των εργαζομένων, με μέτρα ακραία όπως αυτά που περνάνε αύριο στη Βουλή περί απλήρωτης εργασίας, αλλά και εκκαθάρισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θεωρούνται και λέγονται από την κυβέρνηση ως “επιχειρήσεις ζόμπι”».

Υ.Γ. Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου

Ύφεση και αποπληθωρισμός: ένα επικίνδυνο κοκτέιλ…

Τις τελευταίες μέρες οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου επιδεικνύουν μια χαλαρότητα σχετικά με την ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο: «Είναι κοντά στο μ.ο. της Ευρώπης», «Είναι εντός του σχεδιασμού για το σύνολο της ύφεσης του έτους», κλπ

Δεν θα ήθελα να τους αγχώσω υπερβολικά ενόψει και του Σαββατοκύριακου, αλλά ίσως θα έπρεπε να αγχωθούν για το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ αποπληθωρισμού στο -2,3%, όπως αυτό προκύπτει από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Και παρότι είναι γεγονός ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο.

Ο αποπληθωρισμός δημιουργεί έναν «φαύλο κύκλο» υπό-ανάπτυξης και δημοσιονομικών προβλημάτων ειδικά όταν εμφανίζεται σε μια χώρα με υψηλό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) και μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων όπως η Ελλάδα.

Και αυτό συμβαίνει γιατί τα χρέη είναι ονομαστικά, άρα όταν έχουμε αποπληθωρισμό δηλαδή μείωση του επιπέδου τιμών, το πραγματικό χρέος αυξάνεται.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι που έχουν χρέη – συνήθως οι πιο αδύναμοι – είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο και αυτοί που χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για κατανάλωση.

Αυτοί οι άνθρωποι που βλέπουν τα (πραγματικά) χρέη τους να αυξάνονται θα μειώσουν την κατανάλωση. Και αυτό όπως έχουμε μάθει με τον πιο άσχημο τρόπο στην χώρα οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Παράλληλα σε συνθήκες αποπληθωρισμού οι επενδυτές αναβάλλουν τις επενδυτικές αποφάσεις ενισχύοντας τις υφεσιακές τάσεις.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα τα εισοδήματα των πολιτών, να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ευάλωτους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει ήδη καθυστερήσει εξαιρετικά να το κάνει και τα σημάδια ενός νέου κύκλου βαθιάς ύφεσης είναι παραπάνω από εμφανή. Και όσο και να εθελοτυφλεί η ίδια οι ευθύνες της είναι παραπάνω από προφανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here