Σημεία Τοποθέτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την κύρωση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

0
441

Πριν μπω στην βασική μου ομιλία θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταικούρα που παρέθεσε τα στοιχεία για όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση της φτώχειας κατά  4 μονάδες, της υλικής στέρησης κατά 8 μονάδες, τη μείωση των ανισοτήτων σε ιστορικά χαμηλά.

Γιατί τα στοιχεία που παρέθεσε αφορούν τα έτη 2015-2019, τότε είναι τα στοιχεία αναφοράς των εισοδημάτων.

Βέβαια, ο κ. Σταικούρας που παρέδωσε τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, τις ανισότητες στα ύψη πανηγύρισε και είπε ότι ήταν συλλογική δουλειά η μείωση που έγινε στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και έξι μήνες ΝΔ.

Σαν να τον φωνάξω εγώ στην Πρέβεζα, να μαγειρέψω γάμπαρες, κουτσομούρες, να φέρω τυριά και ντομάτες από διάφορα μέρη και να του πω Χρήστο πήγαινέ τα στο τραπέζι σε παρακαλώ και μέχρι να έρθω εγώ στο τραπέζι να λέει: Να ένα γεύμα που ετοιμάσαμε μαζί.

Βέβαια τα πράγματα μπορεί να είναι και χειρότερα. Μπορεί να είχε πάρει τα πιάτα, να τα είχα ξαναβάλει στον φούρνο και να στέγνωσαν. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο οι επιτυχίες μας μπορεί να καρβουνιαστούν.

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα;

Τι έχει αλλάξει στον κόσμο από το 2009. Σε κάθε κρίση οι Finacial Times έχει τον τίτλο είμαστε όλοι Κευνσιανοί.  Γιατί όλοι όσοι μας λέγανε – με πρώτο τον κύριο Σκυλακάκη – ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει, δεν έχει ρόλο, χρειάζονται σφικτές πολιτικές ξαφνικά στις κρίσεις ανακαλύπτουν ότι το κράτος έχει ρόλο.

Και τώρα καταλαβαίνουν σιγά σιγά ότι το κράτος πρέπει να έχει ρόλο και στην υγεία στην κοινωνική πολιτική.

Το μεγάλο ερώτημα για την επόμενη 10ετία όμως είναι πόσο μεγάλη και ριζική θα είναι η αυτή η αλλαγή στα επόμενα 10 χρόνια.

Μια αλλαγή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ήδη. Λόγω της αλλαγής πολιτικής δεν έχουμε τα αποτελέσματα του 2009. Που όλοι ξέρουμε ότι ήταν ιστορικά χαμηλή η ανάκαμψη από το 2010 και μετά λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τότε.

Το μεγάλο ερώτημα  λοιπόν δεν είναι αν θα είναι η ανάκαμψη 3.6% ή 4% φέτος γιατί μετά την τεράστια ύφεση που υπήρξε θα υπάρξει μία φυσική ανάκαμψη.  Το ερώτημα είναι πόσο βιώσιμη και πόσο δίκαιη θα είναι αυτή.

ΔΕΙΤΕ την συνέχεια στο σχετικό Βίντεο: https://fb.watch/73Fj4oiMt_/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here