Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το καταπληκτικό μυθιστόρημα του Νίκου Γούλια «Στα Χρόνια της Ομίχλης – Ιάσμη».
Ο Νίκος Γούλιας φαίνεται εκτός από καλός αρχιτέκτονας χειρίζεται με ταλέντο και το λόγο . Σχεδιάζει με την πένα του καλλιγραφήματα. Τι να πρωτοπεί κανείς! Το βιβλίο του είναι γραμμένο ζωντανά, ενώ κάθε του πρόταση είναι και μια εικόνα, προκαλώντας έτσι τον αναγνώστη να ζει ό,τι διαβάζει.
Κι όποιος δεν γνωρίζει να μαθαίνει για την ιστορία μας , από το δεύτερο ταραγμένο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου. Με βαθιά, συνεπή κι επίμονη ιστορική έρευνα , με τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν τότε και τους ιδιωματισμούς της, περνά από την κοινωνία της Χίου όπως ήταν τότε , στην καταστροφή της το 1822 , και στη φυγή των προσφύγων, στη Σύρο.
Περιγράφει με χρώματα του λόγου ζωντανά την κοινωνία της Χίου και τις συνήθειές της στα μέσα του 19ου αιώνα, την εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών, την ιατρική, το εμπόριό της με την Σμύρνη και τη Σύρο, τον παγετό του 1850 που κατέστρεψε τη χιώτικη παραγωγή, το σεισμό του 1881.
Τη Σύρο πριν χτιστεί η Ερμούπολης, την πόλη θαύμα την Ερμούπολη μετά . Ο συγγραφέας αρχιτεκτόνησε το πόνημά του με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνον να μην κουράσει τον αναγνώστη, αλλά να τον παρασύρει σ ένα μαγευτικό ταξίδι γλώσσας, γνώσης και περιπέτειας στους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου και των Κυκλάδων, από τα σοκάκια του Πυργιού, το λιμάνι και το κάστρο της Χώρας, ως την κοσμοπολίτικη Ερμούπολη και τη μυστηριακή Σμύρνη με χρώματα κι αρώματα της Ανατολής.
Στο τέλος του βιβλίου ο Νίκος Γούλιας γράφει: «Τέλος πρώτου βιβλίου». Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.
Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σαν απαραίτητη συντροφιά σας στις διακοπές και όχι μόνον.
……Ο Ισίδωρος εγκαταλείπει τη Χίο μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους και καταφεύγει στη Σύρο με τις τρεις αδερφές του. Καταφέρνουν να επιβιώσουν χάρη στις φροντίδες μιας καθολικής καλόγριας κι ενός Ψαριανού μπουρλοτιέρη και να γυρίσουν πίσω στο νησί τους , σ ότι έχει απομείνει όρθιο , για να ξαναρχίσουν από την αρχή.
Χρόνια μετά στο ίδιο κυκλαδίτικο νησί ο ανιψιός του Ισίδωρου ο Νικόλας θα γνωρίσει τον έρωτα και την αγάπη στο πρόσωπο της Ιάσμης , μιας κοπέλας που την αύρα της τυλίγει το μυστήριο. Ο Νικόλας είναι Χιώτης, η Ιάσμη Συριανή. Ποιο θα είναι το τέλος τους; Τι τους επιφυλάσσει η μοίρα;
Ο συγγραφέας
Ο Νίκος Γούλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, έργα του ιδιωτικά, δημόσια, μικρά και μεγάλα βρίσκονται υλοποιημένα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με πέντε πανελλήνια αρχιτεκτονικά βραβεία και διακρίσεις, έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και βιβλία αρχιτεκτονικής. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
O κεντρικός άξονας της πυκνής πλοκής είναι γύρω από τον μεγάλο έρωτα του Νικόλα και της Ιάσμης, αλλά το βιβλίο δεν είναι αμιγώς ερωτικό, καθώς προσφέρεται για χιαστί αναγνώσεις. Ο Νικόλας είναι από τη Χίο, όπως και όλη η οικογένειά του, που την παρακολουθούμε σε τρεις γενιές.
Η Ιάσμη είναι από τη Σύρο, ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά το βασικό πρόσωπο γύρω από το οποίο εξακτινώνεται μία πινακοθήκη χαρακτήρων, όπως η γιαγιά Ροδόκλεια ή ο θείος του Ισίδωρος, είναι ο Νικόλας, ένας ρομαντικός και τραγικός ήρωας.