Στα όρια Διπλωματικής Κρίσης Ελλάδα-Γερμανία μετά το «πραξικόπημα» του Βερολίνου για το Μεταναστευτικό.

0
102

Καταργεί στην πράξη τη Συνθήκη Σένγκεν η Γερμανία.

Αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την πρόσφατη στροφή της Γερμανίας στον τομέα του μεταναστευτικού, η οποία μετακυλίει στις χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα, την πίεση που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της η άνοδος της Ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές.

Τι κρύβουν τα παιχνίδια του Βερολίνου με τους μετανάστες; - ΤΑ ΝΕΑ

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας από την ερχόμενη Δευτέρα, η Κυβέρνηση Συνασπισμού στο Βερολίνο πρότεινε την κράτηση αιτούντων άσυλο κοντά στα γερμανικά σύνορα έως ότου επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλες προτάσεις αφορούν τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο και τη δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων γι’ αυτούς, μέρος ευρύτερου σχεδίου διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2026.

Πιέζει την Ελλάδα η πρωτοβουλία Σολτς

Η απόφαση του Βερολίνου για ακροδεξιά στροφή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πιέζει ιδιαίτερα χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών όπως η Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εκφραστεί σε υψηλούς τόνους.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio, τόνισε πως η εν λόγω απόφαση δεν μας αφορά άμεσα, καθώς περιλαμβάνει κατά βάση τα χερσαία σύνορα.

«Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»…τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ

Η ακροδεξιά στροφή της Γερμανικής κυβέρνηση εκτιμάται πως θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη συνοχή της ΕΕ, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν τους αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγήσει σε «de facto αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα»…είπε.

Για την επιβολή προσωρινών ελέγχων στο σύνολο των Γερμανικών συνόρων ενημερώθηκε η Κομισιόν διότι πρόκειται ουσιαστικά για αναστολή των κανόνων Σένγκεν εξαιτίας έκτακτων περιστάσεων. Η Κομισιόν από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα μέτρα πρέπει να είναι πράγματι έκτακτα, προσωρινά και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

Ο Υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ ανέφερε σε αυστηρούς τόνους ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σκωπτικά: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!».

Υ.Γ. Γιατί αυτοκτονεί η Γερμανία; Ποιος αποφασίζει;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here