Στην ΚΟΛΑΣΗ του Καρά Τεπέ: «Δεν είναι δυνατόν να βγάλουν τον χειμώνα μέσα στη λάσπη».

0
554

Ήταν 28 Νοεμβρίου όταν ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισκεπτόταν μαζί με την γενική διευθύντρια Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ την «προσωρινή δομή φιλοξενίας» στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, και δήλωνε πως πρόκειται για «Μια δομή καθαρή, μια δομή με τάξη και ασφάλεια», υπερηφανευόμενος για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων!

Δύο εβδομάδες μετά, η κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Λέσβου αποκάλυψε την τραγική κατάσταση στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, όπου πλημμύρισε και πάλι ο προσωρινός καταυλισμός που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια.

Το σενάριο να βγει ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι σκηνές γέμισαν νερά, αρκετές κατέρρευσαν, τα υπάρχοντα των ανθρώπων βούλιαξαν στις λάσπες, ενώ αρκετά σημεία του καταυλισμού να μετατράπηκαν σε βάλτο.

Αυτά, όπως και τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο, επιβεβαιώνει στο Tvxs.gr ο Στρατής Πάλλης, πρόεδρος της «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που επικρατεί στο πολύπαθο νησί.

«Υπάρχουν 7.000 άτομα κι από αυτά τα 2.500 χιλιάδες είναι παιδιά και γύρω στο 20% είναι γυναίκες.  Στεγάζονται οικογένειες σε σκηνές των οκτώ ατόμων, μία ή δύο οικογένειες μαζί, ανάλογα με το μέγεθος της και στις μεγαλύτερες σκηνές στεγάζονται μεμονωμένοι άνδρες και μεμονωμένες γυναίκες.

Έχουν φτιαχτεί διάφορα αναχώματα αλλά τις προηγούμενες μέρες με την κακοκαιρία και την βροχή, δημιουργήθηκε μια λίμνη στον χώρο. Γύρω από τις σκηνές έχει πολύ νερό»…αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Πρακτικά φτιάχνονται ορισμένα αναχώματα και ορισμένα αυλάκια απορροής των νερών. Γίνονται μόνο χωματουργικές εργασίες στην ουσία. Δεν υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατασκευές. Κι αυτό επειδή υποτίθεται ότι το ΚΥΤ είναι προσωρινό.

Αλλά ο χειμώνας είναι σκληρός και το βασικό αίτημα είναι να μεταφερθούν οι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα το ταχύτερο δυνατό. Ο χειμώνας εκεί δεν θα βγει. Υπάρχουν ήδη μεγάλες εντάσεις και βία μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν εκεί».

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που δεν υπάρχει ούτε τρεχούμενο νερό. «Το νερό που έχουν μεταφέρεται σε μια δεξαμενή που λειτουργεί με ένα σύστημα διανομής που είναι περιορισμένο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, ενώ με το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν προβλήματα, καθώς γίνονται συνέχεια διακοπές. Το συσσίτιο μοιράζεται μία φορά τη μέρα και είναι ανεπαρκές. Για αυτό και τους ενισχύουμε από έξω με συμπληρωματικά τρόφιμα»…υπογραμμίζει ο κ. Πάλλης.

Από τη μεριά της η οργάνωση Aegean Boat Report σημειώνει:

«Μετά από αρκετές ημέρες έντονης βροχής, αυτή είναι η κατάσταση στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου που πολλοί ονομάζουν Μόρια 2. Είναι απίστευτο ότι η Ευρώπη μπορεί να αφήσει αυτό να συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2020.

Πάνω από 7000 άνθρωποι ζουν σε αυτό το στρατόπεδο, πολλά από αυτά παιδιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρείχε επαρκή στέγαση, αλλά αυτές οι εικόνες δείχνουν την πραγματικότητα, θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here