Συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία: Ποια είναι η επόμενη κίνηση, τι σημαίνει αυτό για Τουρκία και Λιβύη.

0
588

Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία είναι ένα ιστορικό γεγονός.

Είναι η πρώτη σειράς αντίστοιχων συμφωνιών που πρέπει να υπογραφούν μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών που έχουν σύνορα στη θάλασσα.

Η δε επόμενη, όπως όλα δείχνουν θα είναι με την Αίγυπτο κάτι που θα ανατρέψει άρδην την κατάσταση και στην περίπτωση της παράνομης Τουρκολιβυκής ψευδοσυμφωνίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι ντι Μάιο.

Για μια ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Ιταλίας που υπέγραψε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

Υ.Γ. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κατρούγκαλος την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

Η συνέχεια της δήλωσης του Γ. Κατρούγκαλου στην ΠΗΓΗ……

Παρακολουθήστε την  Ιστορική υπογραφή καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας από τον Νίκο Δένδια και τον Luigi di Maio.

Δείτε επίσης τον Live Map ΕΔΩ…..

Υ.Γ.1. Θα είναι σαν να έχουμε ΑΟΖ, χωρίς όμως να είναι πλήρως Αποκλειστική!!

Το ζήσαμε κι αυτό. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών να πανηγυρίζει για την ανακήρυξη ΑΟΖ, ενώ ο Ιταλός να πανηγυρίζει διότι διασφάλισε τα «ιστορικά δικαιώματα των Ιταλών αλιέων» στην…υποτιθέμενη Ελληνική ΑΟΖ! Το γεγονός ότι ο ιταλός υπουργός εξωτερικών δεν ανέφερε ούτε μια φορά την λέξη ΑΟΖ, τα λέει όλα.

Είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, που ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χωρίς να είναι Αποκλειστική. Διότι απλούστατα ακόμα μία τρίτη χώρα θα έχει δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης στην εν λόγω ζώνη.

Ελπίζουμε μόνο να μην γίνει κάτι παρόμοιο και στις άλλες ΑΟΖ, τις πιο επίμαχες. Γιατί εκεί δεν θα χάσουμε μόνο τις μεγάλες γαρίδες του Ιονίου, αλλά κάτι κοιτάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here