Η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο εκνευρισμός που προκάλεσε στον κύριο Μητσοτάκη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που συχνά ξεχνά ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση και όχι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κατεψυγμένες κατηγορίες περί Ρασπούτιν και βοσκοτόπων και η επανάληψη των fakenews περί δήθεν μη καταδίκης από το κόμμα μας της ρωσικής εισβολής δεν δείχνουν μόνον αδυναμία απάντησης στα συγκεκριμένα θέματα που ανέδειξε το συνέδριο, αλλά και το πόσο αποκομμένη είναι η Νέα Δημοκρατία από τον κόσμο των καθημερινών προβλημάτων.
Ακόμη μεγαλύτερη ιδεολογική τύφλωση δείχνει η απόφανση του ότι το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» διχάζει – τάχα – την κοινωνία. Οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές απέδειξαν το αντίθετο, ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης της κοινωνίας είναι αυτές που στρώνουν το δρόμο στην βαρβαρότητα της ακροδεξιάς.
Το συνέδριο επιβεβαίωσε την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως διαμορφώθηκε από τους αγώνες κατά των μνημονίων και την κυβερνητική μας θητεία, συναιρώντας τις παραδόσεις της αριστεράς, αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού, αντινεοφιλελεύθερου κέντρου.
Επιβεβαίωσε επίσης και την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, με τη συντριπτική αποδοχή της πρότασης του Προέδρου για άμεση εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος από όλα τα μέλη του. Τα περιθωριακά παρατράγουδα προς τη λήξη του συνεδρίου δεν αναιρούν την εικόνα αυτή γιατί αφορούν ελάχιστους-και τους εκθέτουν.
Ακόμα και αυτοί που διαφώνησαν με τις καταστατικές προτάσεις του Πρόεδρου, είναι, όπως όλοι μας, υπέρ της ενότητας του κόμματος. Στο κάτω-κάτω, ψήφισαν κατά των προτάσεων με τις οποίες δεν συμφωνούν, δεν κατέφυγαν σε απειλές για αποχώρηση από την ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο δεν έγινε για να ξεκαθαρίσουμε τα εσωκομματικά μας. Πρώτα-πρώτα δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Και η ταυτότητα του κόμματος έχει αποκρυσταλλωθεί και η αποδοχή του Προέδρου είναι σχεδόν καθολική.
Κυρίως όμως γιατί ο στόχος του συνεδρίου ήταν να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, με ένα κόμμα πιο ανοικτό, με συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά και τα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που περιμένει ο απλός κόσμος από εμάς είναι να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άμεσος στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στην χώρα.
Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο μια πολιτική πρόταση, πάνω στην οποία μπορεί να συγκλίνουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις για μια προοδευτική κυβέρνηση.
Περιλαμβάνει πέντε άξονες-δεσμεύσεις του κόμματος μας, που αφορούν:
- την προστασία των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια,
- την προστασία του κόσμου της εργασίας,
- της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου,
- την στήριξη του κοινωνικού κράτους και την κοινωνική προστασία, καθώς και
- την Νέα Γενιά.
Σε αυτούς τους άξονες, περιλαμβάνονται πολλές επιμέρους προτάσεις, που θα υλοποιηθούν άμεσα από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων στα τιμολόγια των καταναλωτών, η διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
Επιπλέον υπάρχει και ένας μεσοπρόθεσμος στόχος: Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και δομικές αλλαγές, με στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Η πρόταση αυτή εκκινεί και επίσημα τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που δεν επιθυμούν την διαιώνιση της διακυβέρνησης από τη δεξιά και τον Κ. Μητσοτάκη.
Αναμένουμε…