Συνέντευξη Στάθη Γρίβα Γραμματέα ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κηφισιάς.

0
511

Ο Στάθης Γρίβας, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός στον ενεργειακό τομέα και εργάζεται ως manager σε Ιταλική εταιρεία.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της θυγατρικής των ΕΛΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής).

Είναι για 10 συνεχόμενα χρόνια Γραμματέας της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κηφισιάς και  έχει διατελέσει επίσης για 5 χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Βόρειας Αθήνας.

Πώς βλέπεται σήμερα την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θα πρωτοτυπήσω στην απάντησή μου. Η κατάσταση είναι άσχημη.  Επικρατεί η εσωστρέφεια που καλύπτει κάθε θετική παρέμβαση του κόμματος στην κοινωνία. 

Αναφέρομαι στην ακρίβεια όπου η κυβέρνηση λόγω των πολιτικών της αντιλήψεων δεν θέλει να την αντιμετωπίσει,στις φυσικές καταστροφές που η ανικανότητα του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους επέτρεψε να φθάσουν οι πυρκαγιές μέχρι την Αθήνα,  σε θέματα Δημοκρατίας αλλά και σε άλλα ζητήματα που το κόμμα μας έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

Ποιός ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα;

Ασφαλώς την κυρία ευθύνη έχει ο Πρόεδρος. Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχουν και στελέχη, που τα οποία προβλήματα δεν έθεσαν προς επίλυση στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Εκτιμώ ό,τι ο τα μέλη του κόμματος  ψήφισαν πριν ένα χρόνο τον Στέφανο Κασσελάκη επειδή επιθυμούσαν αλλαγές στο κόμμα λόγω των εκλογικών ηττών του 2023.

Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;

Η έλλειψη σοβαρής αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της ήττας του 2019, που ωστόσο το κόμμα διατήρησε το υψηλό ποσοστό του 32%, σε συνδυασμό με ορισμένες άστοχες αποφάσεις στο συνέδριο του 2022, είχαν σαν επακόλουθο την ήττα του 2023 καθώς επίσης και της δρομολόγησης των μετεκλογικών εξελίξεων  στην πορεία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η λογική ανεύρεσης νέου ηγέτη-μεσσία που θα έβαζε το κόμμα εκ νέου σε τροχιά διακυβέρνησης, υπερίσχυσε στην εκλογική εσωκομματική αναμέτρηση του 2023.

Ο νέος Πρόεδρος εκτός από την πολιτική του ανεπάρκεια όταν αποκαλούσε ανεξάρτητο κράτος τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ιερή Συμμαχία το ΝΑΤΟ και άλλες πολιτικές αστοχίες , που τα μέλη έδειξαν διάθεση να του  δικαιολογήσουν, επέλεξε κάθε φορά που υπήρχε αντίθετη άποψη για κάποιο ζήτημα διχαστική και όχι ενωτική συμπεριφορά.

Υπονοείται τη συμπεριφορά του προς τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα;

Φυσικά αναφέρομαι και σ’ αυτή τη συμπεριφορά του. Ιδιαίτερα με αποκορύφωμα την τελευταία συνέντευξή του στην Κυριακάτικη “Real news”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει ευθεία αντιπαράθεση με τον πρώην Πρωθυπουργό. Υπενθυμίζω ότι, ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που οδήγησε για πρώτη φορά την Αριστερά στην κυβέρνηση και είναι ο Πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια,  που υπενθυμίζω είχαν στείλει οι διεφθαρμένες Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ο σημερινός Πρόεδρος λόγω της ανασφάλειας του και της διχαστικής πολιτικής του,  δεν δίστασε να μιλήσει χωρίς αποδείξεις  για μαύρα ταμεία στο ΣΥΡΙΖΑ,  ένα πεδίο στο οποίο το κόμμα έχει ηθικό πλεονέκτημα, όταν ακόμα και σήμερα που μιλάμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 500 εκατομμύρια.

Η απαράδεκτη αυτή τοποθέτηση του Προέδρου επισημάνθηκε σε επιστολή που συνέταξαν 7 από τα 9 μέλη του Συντονιστικού της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κηφισιάς.

Επίσης οι τελευταίες αλλαγές που ανήγγειλε μέσω Zoom o Πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κινήθηκαν στην ίδια διχαστική λογική και είχαν σαν αποτέλεσμα τη διχοτόμησή της…(17 υπέρ, 12 κατά και 4 λευκά).

Βλέπετε κάτι θετικό που έκανε ο πρόεδρος ;

Θα ήμουν άδικος αν δεν επεσήμανα τα επικοινωνιακά χαρίσματα, που διαθέτει αναμφισβήτητα, το γεγονός ότι συγκροτήθηκε με εκλογική διαδικασία ένα ευρωψηφοδέλτιο με νέους ανθρώπους που είχαν όρεξη για προσφορά. Επίσης επισκέφθηκε προεκλογικά σχεδόν όλη τη χώρα.

Εκτιμώ ακόμα ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών παρότι δεν εισπράξαμε τη φθορά της ΝΔ και χάσαμε περίπου 300.000 ψήφους, δεν ήταν και καταστροφικό.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος στην Κηφισιά, που συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική περίοδο με την καθημερινή συμμετοχή τους στα δύο εκλογικά περίπτερα αλλά και σε μια σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων που διοργανώσαμε στο δήμο μας με τη συμμετοχή υποψηφίων Ευρωβουλευτών.

Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι στην Κηφισιά τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος, σε σχέση με εκείνα του 2023, ήταν αναλογικά τα καλύτερα σε σύγκριση με εκείνα των άλλων δήμων του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Όμως  πιστεύω ότι με ευθύνη του προέδρου υπερίσχυσε στη προεκλογική αντιπαράθεση το “lifestyle” και όχι η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση.

Δηλαδή;

Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο Πρόεδρος να αποτελεί καθημερινή είδηση στα πρωινάδικα…..Ιδιαίτερα δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να δείχνει το σπίτι που απέκτησε στο Κολωνάκι τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς…..

Αυτή τη λογική συνεχίζει ακόμα και τώρα.  Τη στιγμή που είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ του κόμματος, οι τετραήμερες εκδηλώσεις γάμου θα μπορούσαν να περιοριστούν…
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αντίθετος σε καμία περίπτωση με τον προσωπικό πλούτο οποιουδήποτε αλλά είμαι κάθετα αντίθετος με την επίδειξη του πλούτου….

Είπατε για τα ΜΜΕ, αλήθεια πιστεύετε  ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν με δεδομένη τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το κόμμα;

Έχετε δίκιο και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση με χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τον Πρόεδρο για πολιτική απειρία και μη γνώση της ιστορίας της Αριστεράς αλλά και της χώρας,  αλλά ωστόσο σε θέματα οικονομικά θα έπρεπε θεωρητικά να είναι γνώστης λόγω της επαγγελματικής του εμπειρίας.

Το ζήτημα των κομματικών μέσων ήταν γνωστό ότι θα προέκυπτε και θα έπρεπε να υπάρχουν προτάσεις πολύ νωρίτερα.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν κλείνεις μια ιστορική εφημερίδα όπως είναι η Αυγή από της Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την απόφαση κάποιου κομματικού οργάνου. Σημειώνεται ότι η Αυγή είχε κλείσει μόνο επί δικτατορίας

Αυτό επισημάνθηκε επίσης στο κείμενο που συνέταξαν 7 από τα 9 μέλη του Συντονιστικού της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κηφισιάς.

Πιστεύεται ότι θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές για ανάδειξη προέδρου ή θα πρέπει να γίνει το Καταστατικό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Οκτωβρίου;

Η πολιτική μου άποψη είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να μιλάμε για Καταστατικό Συνέδριο, στο οποίο αντί για την ανάδειξη πολιτικών θέσεων και καταστατικών ρυθμίσεων θα επικρατήσουν οπαδικές συμπεριφορές. Μια πρώτη γεύση τέτοιων συμπεριφορών πήραμε στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου….

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα κείμενα προς συζήτηση. Αλήθεια αναρωτιέμαι, πότε θα γίνει και τη διάρκεια θα έχει ο προσυνεδριακός διάλογος….

Ωστόσο μετά τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών αλλά και του ίδιου του Προέδρου,  νομίζω ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι η αναγκαία πολιτική διέξοδος στην παρούσα συγκυρία. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η απομάκρυνση μελών και φίλων του κόμματος λόγω απογοήτευσης…

Πιστεύετε σε αυτό που ακούγεται τελευταία όλο και περισσότερο για σύμπραξη των Προοδευτικών Δυνάμεων;

Πράγματι μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξε μια συζήτηση που αφορά μία γενικότερη συνεργασία του χώρου της κεντροαριστεράς,  που θα είναι η εναλλακτική προοδευτική λύση στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το βασικό ζήτημα είναι πως εννοεί ο καθένας αυτή τη συνεργασία​.

Υπ​άρχε​ι η άποψη για κοινοβουλευτική συνεργασία σε διάφορα νομοσχέδια των προοδευτικών δυνάμεων κατά το πρότυπο της πρότασης μομφής που κατατέθηκε πριν λίγο χρονικό διάστημα.  Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα και εκφράστηκε και από τον σημερινό Πρόεδρο του Κόμματος

Ακούστηκε επίσης η άποψη για κοινό ψηφοδέλτιο και για εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού απευθείας από τη βάση. Το σημαντικότερο επιχείρημα αυτής της άποψης είναι, ότι μόνο ένας ενιαίος κομματικός σχηματισμός αν έρθει πρώτος,  μπορεί να διεκδικήσει το “bonus” των εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.​

Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ακόμα πρόωρο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργή συμμετοχή της βάσης.

Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά το παράδειγμα της Γαλλίας που σε πρώτη φάση είχε θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και την μελλοντική του πορεία. Πάντως η κοινή πρόταση μετά τις εκλογές του “Νέου Λαϊκού Μετώπου” για πρόεδρο  Βουλής καθώς επίσης και για υποψήφιο πρωθυπουργό, αποτελούν θετική εξέλιξη.

Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κρίνεται αναγκαία την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα;

Είπα και προηγουμένως,  ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί κεφάλαιο για την Αριστερά αλλά και για τη χώρα.

Είναι ακόμα νέος σε ηλικία και ας του δώσουμε το χρόνο να παρέμβει όταν το κρίνει σκόπιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here