Σωτήριος Ανάργυρος: Ο «Αγνοημένος» Εθνικός Ευεργέτη των Σπετσών και το ερώτημα που πλανάται…είναι η λειτουργία του Ιδρύματος Α.Κ.Σ.Σ. εύρυθμη;;

0
1731

Ο Σωτήριος Ανάργυρος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1849 με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων. Υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα. Ενσάρκωσε τον κλασικό τύπο του νέου Έλληνα Μετανάστη.

Η δίψα του για επιτυχία τον οδηγεί από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία  και τέλος την Αγγλία. Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά. Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του ένστικτο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.

Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανό-Εβραίου Τόμσον, την οποία και στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο.

Με βάση την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει έναν πραγματικό εμπορικό κολοσσό στο χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σ’ όλη την Αμερικανική αγορά.

Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο οπότε γνωρίζει ­και λίγο αργότερα παντρεύεται­ την δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική, για τρία ακόμη χρόνια.

Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για  τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων.

Η επιστροφή του Αναργύρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται στην Ελλάδα, οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του.

Το 1904 τελειώνει η ανέγερση πολυτελούς αρχοντικού, νεοκλασικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης.

Το 1907 κατασκευάζει, με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού.

Το 1913­-14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη.

Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει, δημιουργώντας έτσι και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών που  κινδύνευε τότε με αφανισμό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ξύλευσης και καλλιέργειας.

Δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί 

Τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο». Το τελευταίο αυτό έργο του έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και ανέδειξε το νησί σε παραθεριστικό κέντρο  των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί και εξέχουσες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονταν κάθε καλοκαίρι στις Σπέτσες, φιλοξενούμενοι του εξαίσιου αυτού ξενοδοχείου.

Το 1928 οι Σπέτσες γίνονται το μόνιμο αγκυροβόλιο της περιοχής για τον Αγγλικό στόλο, με αποτέλεσμα στην πελατεία του ξενοδοχείου να προστεθούν οι αξιωματικοί του Αγγλικού Ναυτικού δίνοντας του ακόμα μεγαλύτερη αίγλη. Η αρχοντιά του ξενοδοχείου αυτού είναι ακόμα και σήμερα φανερή.

Το 1927 γίνεται η έναρξη της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ), η οποία ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του Εθνικού Ευεργέτη και πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού.

Η «Σχολή» όπως είναι γνωστή στις Σπέτσες, υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολλέγια της χώρας αν όχι των Βαλκανίων.

Έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου και δημιούργημα του Ανάργυρου, η «Σχολή» διαπαιδαγώγησε πλήθος λογίων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτικών. Λειτούργησε μέχρι το 1983, όχι μόνο με Έλληνες αλλά και με αλλοδαπούς μαθητές.

Το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.) έχει επιφορτιστεί με την υλοποίηση του οράματος και τη διαχείριση της περιουσίας που κατάλοιπε ο εθνικός ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος.

Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Α.Κ.Σ.Σ. κοντά στον παραδοσιακό οικισμό των Σπετσών και το μοναδικό πευκοδάσος του ιδρύματος-που καλύπτει περίπου το μισό νησί και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή τουέπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητες της Α.Κ.Σ.Σ. κατά την περίοδο λειτουργίας της Σχολής και του οικοτροφείου της (1928-1983) και κατά την περίοδο που ακολούθησε.

Πράγματι, με σταδιακές αναβαθμίσεις, οι εγκαταστάσεις αποτέλεσαν πόλο έλξης εθνικών και διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ακόμη, οι εγκαταστάσεις και ιδίως το υπαίθριο θέατρο 1100 θέσεων στον παρακείμενο λόφο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχουν φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ιδιοκτησία του Σωτήριου Ανάργυρου.

-Το Αρχοντικό Μέγαρο του Σωτηρίου Ανάργυρου

-Κτήρια Ιδρύματος

Το κτήριο Α, είναι το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος, επίσης γνωστό ως Διδακτήριο. Έχει έκταση περίπου 1,140τ.μ. στους δύο ορόφους και περίπου 1.335τ.μ. στο ισόγειο.

Το κτήριο B είναι το πρώτο κτήριο με κοιτώνες: 33 δωμάτια (2κλινα έως 4κλινα) εκ των οποίων, τα 6 είναι διαμερίσματα με ιδιαίτερη τουαλέτα και τα υπόλοιπα 27 έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες.

Το Κτήριο Γ’ είναι το δεύτερο κτήριο με κοιτώνες σύγχρονους στην επίπλωσή τους, 28 μονόκλινα δωμάτια (4 από αυτά έχουν μια κουκέτα επιπλέον) και 10 δίκλινα δωμάτια, προσφέροντας σε 2 ορόφους πολυτελή διαμονή για τους επισκέπτες.

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κτηρίου Γ’ το Ίδρυμα διαθέτει μεγάλη Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 5.000 περίπου βιβλία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και αξίας στην ελληνική, γαλλική, αγγλική γλώσσα.

Το Κτήριο Δ’ είναι το τρίτο κτήριο με κοιτώνες: 49 δωμάτια εκ των οποίων τα 38 είναι μονόκλινα με κοινόχρηστα μπάνια τα 8 (2κλινα-4κλινα) με κοινόχρηστα μπάνια και 3 διαμερίσματα με ιδιαίτερη τουαλέτα.

Το Κτήριο Ε’

-Το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο»

-Υπαπαντή

-Παραλίες

Παραλία Καΐκι, Παραλία Βρέλλου, Παραλία έμπροσθεν Ξενία

-Το δάσος

Το δάσος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών υπάγεται διοικητικά στα όρια του Δήμου Σπετσών, Ν. Πειραιά, και εποπτεύεται από το Δασαρχείο Πόρου.

Η περίμετρός του έχει μήκος 32,5 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 7 χιλιόμετρα είναι επί της παραλίας.

Διοίκηση της Α.Κ.Σ.Σ.

Το κοινωφελές  Ίδρυμα  «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» που είναι ΝΠΙΔ, διοικείται από εννεαμελή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία διορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με εξαετή θητεία (21Ν.2817, ΦΕΚ78, 14/3/2000, τεύχος Α’).

Σημερινή σύνθεση της Ε.Ε. από 16/01/2020 έως και σήμερα είναι:

Πέτρος  Πετρακόπουλος-Πρόεδρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Γεώργιος Κωστελένος-Αντιπρόεδρος, Οικονομολόγος
Ευγενία Παπαθεοδώρου-Γεν. Γραμματέας, Δικηγόρος
Αντώνιος Μουζάκης-Ταμίας, Λογιστής Φοροτεχνικός
Κωνσταντίνος Κανόνης-Μέλος, Τραπεζικό Στέλεχος, Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αθανάσιος Λαμπρόπουλος-Μέλος, Δικηγόρος
Ιωάννης Μαρτίνος-Μέλος, Εφοπλιστής
Λεόντιος Πορτοκαλάκης-Μέλος, Τοπογράφος Μηχανικός
Φανή-Λάρα Σταφυλοπάτη-Μέλος, Ιδιωτική Υπάλληλος
Διεύθυνση:  Ζωή Παπαδάκη

Το ερώτημα που πλανάται: Η λειτουργία του κοινωφελούς Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» είναι εύρυθμη;;

Επειδή υπάρχουν διαχρονικά τεράστια ερωτήματα για τις πρακτικές που εφαρμόζονται από την εκάστοτε Ε.Ε. του Ιδρύματος, διορισμένη, άμισθη και επομένως με εθελοντικό χαρακτήρα…

Ρωτάμε την νέο διορισθείσα Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος:

-Για ποιο λόγο, ενώ γνωρίζει την άθλια κατάσταση του Αρχοντικού Μεγάρου του Σωτηρίου Ανάργυρου, δεν έχει ενεργοποιηθεί, για να προλάβει να αναστρέψει την εν εξελίξει κατάσταση, που οδηγεί στο ολοσχερές γκρέμισμα του από την δίνη της αδιαφορίας;

Δείτε σχετικές φωτό

Γιατί στον μεγαλύτερο Ευεργέτη των Σπετσών φερόσαστε έτσι;

-Ένα κόσμημα του νησιού που θα μπορούσε να γίνει ένα Πολιτιστικό Κέντρο, μια Βιβλιοθήκη ποιοί είναι αυτοί που το εμποδίζουν και Γιατί;

-Πώς αντιμετωπίζει τις παρατυπίες και αδιαφορίες που του καταγγέλλονται όπως π.χ. Η «εσκεμμένη αδιαφορία» (1) σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση κονδυλίων από την  Ευρωπαϊκή Ένωση προς αποκατάσταση του Αρχοντικού (2) για τον «διαγωνισμό» που είχε κάποτε προετοιμαστεί σχετικά με την αποκατάσταση του Αρχοντικού, ο οποίος μάλλον καταχωνιάστηκε στα συρτάρια του Ιδρύματος.

-Τι πρόκειται να κάνει, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος;

Αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον ότι τα ερωτήματά μας θα απαντηθούν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here