Πληρώνουμε τις χάρες του Μητσοτάκη: Ενίσχυση με κρατικό χρήμα στην αεροπορική εταιρεία, αλλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα για το δημόσιο.
Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το Editorial στο Documento της Κυριακής 24/05/20:
«Αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον κλάδο των αερομεταφορών. Είναι γεγονός πως έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.
Το κράτος καλείται να παρακάμψει τους ως τώρα κανόνες της αγοράς και να παρέμβει.
Με ποια κριτήρια και κανόνες;
-Θα επιδοτήσει η κυβέρνηση με εκατοντάδες εκατομμύρια την Aegean χωρίς να απαιτήσει να τηρηθούν κανόνες σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και την ιδιοκτησία της εταιρείας;
-Δηλαδή θα δώσει χρήμα αλλά δεν θα πάρει μετοχές όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Γερμανία με τη Lufthansa;
-Και αν υποθέσουμε πως το κάνει με τους αερομεταφορείς, ποιο είναι το κριτήριο ώστε να γίνει ή να μη γίνει με άλλες επιχειρήσεις;
-Σώζει την Aegean αλλά τι γίνεται με άλλους επιχειρηματίες που έχουν ξενοδοχεία ή με τομείς που έχουν πληγεί εξίσου;
Εδώ μπαίνει ένα ηθικό θέμα για τον κύριο Μητσοτάκη. Τυγχάνει οι μέτοχοι της Aegean να έχουν ιδιαίτερη σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ένας μάλιστα εξ αυτών, φαίνεται να είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του Πρωθυπουργού.
Μέσα από την offshore εταιρεία «Velvet Success» επένδυσε στην εταιρεία της κυρίας Γκραμπόφκσι και ταυτόχρονα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Όταν το Documento αποκάλυψε αυτή την οικονομική σχέση, είχαμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ποιοί είναι οι χρηματοδότες της συζύγου του γιατί όσο παραμένουν κρυφοί μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι πρόκειται να ευνοηθούν στο μέλλον για τη χάρη που έκαναν στην οικογένεια.
Ο Πρωθυπουργός αντί απαντήσεων, προτίμησε να λέει πως χτυπάμε τη σύζυγό του. Να όμως, που φτάσαμε στο σημείο, ο Μητσοτάκης να επιχειρεί να σώσει την Aegean όπου μεγαλομέτοχος είναι ο φερόμενος χρηματοδότης της συζύγου του, κύριος Λασκαρίδης. Από το θεωρητικό τότε ερώτημα που θέταμε, μπαίνουμε στο πρακτικό.
Από τη μία λοιπόν έχουμε μια εταιρεία που πρέπει πραγματικά να σωθεί και από την άλλη μια αδιαφανή σχέση μεταξύ Πρωθυπουργού και επιχειρηματία που γεννά υπόνοιες. Είναι οι αποφάσεις για τη σωτηρία της αεροπορικής εταιρείας αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης ή αντίδωρο στο δώρο που δόθηκε στην Πρωθυπουργική οικογένεια;
Το ερώτημα δεν θα το απαντήσουμε εμείς αλλά ο Πρωθυπουργός ο οποίος και τότε και τώρα επιλέγει την σιωπή και την αδιαφάνεια. Άντε τώρα να πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως δεν είναι ελέφαντας».
Υ.Γ. Κρατική στήριξη στην Aegean; Ναι, αλλά μόνο με συγκεκριμένους όρους.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει «money for nothing».
Η είδηση για τον τρόπο ενίσχυσης της Lufthansa δεν ήχησε καλά στα αυτιά του Ευτύχη Βαιλάκη. Το γερμανικό δημόσιο θα στηρίξει τον αερομεταφορέα με 9 δισ. ευρώ, αλλά ως αντάλλαγμα θα πάρει το 25% συν μία μετοχές και δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας. Και αυτό, ενώ τη Δευτέρα ο ισχυρός άνδρας της Aegean ζητούσε μεν κρατική χρηματοδότηση, δίχως όμως κρατική συμμετοχή ή έλεγχο.
Όπως μου έλεγε κορυφαίος γνώστης των οικονομικών και τραπεζικών θεμάτων, «οι Γερμανοί μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα δεν είναι χαζοί. Και για να επέλεξαν να στηρίξουν τη Lufthansa με αυτό τον τρόπο, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή».
Όσο για την Aegean, πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της κρατικής στήριξης. Είναι μια εταιρεία που στην προ Covid εποχή «πετούσε» (pun intended) επιχειρηματικά, έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα εξαιρετικό σχέδιο ανάπτυξης. Επιπλέον, καθηλώθηκε όχι από δική της επιλογή, αλλά επειδή – σωστά – το κράτος απαγόρευσε τις πτήσεις.
Άρα, υπάρχει και ηθική ευθύνη από την πλευρά του δημοσίου για να προσφέρει στήριξη. Παράλληλα, όταν βλέπεις να στηρίζονται άλλοι αερομεταφορείς ανά τον κόσμο, αν δεν δώσεις κρατικό χρήμα, όντως βιώνεις αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως είπε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδα μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Η Kifisia Press δεν λογοκρίνει τις γνώμες των σχολιαστών. Προειδοποίηση: Για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση άρθρων αντίθετα με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο της Kifisia Press.