Στην Κρήτη φαίνεται ότι βάδισε για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος, με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα να ανακοινώνουν ότι εντόπισαν ίχνη ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών στην περιοχή του Καστελίου στα Χανιά!……
Η εν λόγω ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι πρόγονοι των ανθρώπων στην Αφρική είχαν ακόμη πόδια που έμοιαζαν με αυτά των πιθήκων.
Τα ίχνη δίποδης βάδισης εντοπίστηκαν τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski και στη συνέχεια άρχισαν να μελετιούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου. Στη συνέχεια, όμως, την ερευνητική σκυτάλη ανέλαβε ομάδα που συστάθηκε στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά χτες στο περιοδικό του οίκου Elsevier και φέρνουν τα πάνω-κάτω στη θεωρία της εξέλιξης, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα μελέτησε τα ίχνη και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου, που ζούσε πριν 5,7 εκατ. χρόνια. Έτσι, τα εν λόγω ίχνη θεωρούνται πλέον τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανθρώπινα πόδια έχουν ιδιαίτερο σχήμα, που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα ζώα της στεριάς.
Ο συνδυασμός του μακριού πέλματος με πέντε δάκτυλα – ένα εκ των οποίων είναι μεγαλύτερο – και χωρίς γαμψά νύχια είναι μοναδικός. Τα πόδια των κοντινότερων «συγγενών» των ανθρώπων, των πιθήκων, μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινο χέρι παρά με πόδι.
Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας κ. Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κος Χαράλαμπος Φασουλάς.
{jcomments on}